"Enflasyondaki düşüş devam edecek"

Merkez Bankası, döviz kurundaki hareketlerin kısa dönemli etkilerinin büyük ölçüde sınırlı kaldığını, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmelerin de enflasyondaki aşağı yönlü eğilimi desteklemeye devam ettiğini belirterek, gelecek dönemde enflasyonun kademeli olarak düşüşünü sürdürmesinin beklendiğini açıkladı.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 10:47
Abone Ol google-news

Merkez Bankası Ocak Ayı Enflasyon Gelişmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 0.29 oranında arttığı, yıllık enflasyon yüzde 9.50 düzeyinegerilediği anımsatılarak, hizmet fiyatlarının yıllık enflasyonundaki kademeli düşüş eğiliminin gelecek dönemde de devam edeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Şubat ayında doğalgaz tarifelerinde yapılan indirimlerin tüketici enflasyonunu yaklaşık 0.3 puan azaltacağı ve bu çerçevede enerji fiyatlarının yıllık enflasyonundaki gerilemenin süreceğinin öngörüldüğü ifade edilen açıklamada, giyim grubu fiyatlarının Ocak ayında indirim sezonunun erken başlamasının etkisiyle geçmiş yıla kıyasla daha düşük bir oranda (yüzde 8,23) gerilediği kaydedildi.

Bu grupta yeni sezon açılışlarının öne alınmasının, gelecek dönemde yıllık enflasyonda geçici dalgalanmalara yol açabileceğinin altı çizilen açıklamada, "İç ve dış talebin zayıf seyri nedeniyle döviz kuru gelişmelerinin dayanıklı tüketim malları fiyatları üzerindeki etkisinin geçmiş dönemlere kıyasla sınırlı kalmaya devam ettiği görüldü. Önümüzdeki dönemde işlenmiş gıda fiyatlarının yıllık artış hızındaki gerilemenin sürmesi beklenmektedir" denildi.

Açıklamada, üretici fiyatlarında ise döviz kuru hareketlerinin üretici fiyatları üzerindeki etkisinin emtia fiyatlarındaki düşüşle telafi edildiği ve üretici fiyatlarında maliyet yönlü önemli bir baskı görülmediği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler