"İsrail'le askeri anlaşmalar fes edilecek mi?"

CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, İsrail'le askeri anlaşmaların feshinin düşünülüp düşünülmediğini sordu. Özyürek Başbakan'a, İsrailli pilotların Konya ve diğer hava üslerindeki eğitim faaliyetlerinin devam edip etmediği sorusunu da yöneltti.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 10:49
Abone Ol google-news

CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos zirvesinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e "Siz öldürmeyi bilirsiniz, Gazze'de çocukları öldürüyorsunuz" dediğini belirterek "Suçluluk psikolojisi içinde olmakla, sürekli insanlık suçu işlemekle suçladığınız Şimon Peres ve İsrail yönetimiyle Türkiye Cumhuriyeti arasında gerek savunma, gerekse istihbarat alanlarında bir dizi anlaşma halen yürürlüktedir. Bu tezat konumun mevcudiyeti İsrail-Türkiye ilişkilerinde kamuoyu nezdinde anlaşılması güç bir duruma sebebiyet vermektedir" dedi.

Özyürek Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
"Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 170 adet m-60 tankının modernizasyonu projesi kapsamında İsrail firması İsrael Military Industries'e bugüne kadar ne kadar ödeme yapılmıştır? Proje kapsamında ne kadar ödeme yapılacaktır? Sözleşmenin feshini düşünüyor musunuz? İnsansız Hava Aracı Sisteminin IAI/Elbit ortaklığında TAİ ana yükleniciliğinde elde edilmesi projesinde adı geçen İsrail firmasına ne kadar ödeme yapılmıştır? Sözleşmenin feshini düşünüyor musunuz? F4 uçaklarına keşif podu eklenmesi amacıyla açılan ihaleye daha önce Savunma Sanayi İcra Komitesi ile mahkemelik olan İsrail'in Elbit firmasının katıldığı ve kazandığı doğru mudur? Sözleşmenin feshini düşünüyor musunuz? Deniz Kuvvetleri Havuzlu çıkarma gemisi tedariki kapsamında teklif veren Rafael Armament Development Authority ltd. isimli İsrail firmasını ihale kapsamı dışında bırakmayı düşünüyor musunuz? Gazze'de çocukların üzerine bomba atan pilotların Konya'da eğitildikleri doğru mudur? İsrailli pilotların Konya veya diğer hava üslerindeki eğitim faaliyeti devam etmekte midir?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon