UAEK'nin İran raporu bekleniyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK), İran'ın nükleer enerji programıyla ilgili 2009'daki ilk raporunun 1 hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. UAEK Başkanı Muhammed El Baradei tarafından açıklanan son raporda Tahran yönetiminin nükleer enerji programıyla ilgili daha şeffaf olması istenmişti.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 11:30
Abone Ol google-news

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın nükleer enerji programıyla ilgili 2009'daki ilk raporunu yakında açıklayacak. İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, ''UAEK raporu büyük ihtimalle bir iki hafta içinde açıklanır'' dedi.

Raporun, 2 Mart'ta yapılması planlanan UAEK Genel Kurul Toplantısı öncesi 35 üye ülkenin temsilcilerinin değerlendirmesine sunulması bekleniyor.

UAEK Başkanı Muhammed El Baradei tarafından 19 Kasım 2008'de açıklanan son raporda, Tahran yönetiminden nükleer enerji programıyla ilgili daha şeffaf olması istenmişti.

Raporda, "İran'ın uranyum zenginleştirmeye devam etse de Natanz, Buşehr ve İsfahan'daki tesislerde UAEK'nın mühür ve kameralarının yerinde olduğu, sayaçların da çalıştığı'' ifadesine yer verilmişti.

İran'ın son beş yıllık nükleer enerji programının askeri amaçlı olduğuna ilişkin bir belirtinin tespit edilemediğinin kaydedildiği raporda, olağan denetimlere ilaveten haber vermeden de çok sayıda inceleme ve araştırma yapıldığı açıklanmıştı.

Raporda, Natanz'daki tesislerde yeni santrifüjlerin yerleştirildiği ve santrifüj sayısını artırma çalışmalarına devam edildiği bilgisine yer verilmişti.

UAEK, Tahran yönetiminden nükleer enerji programının askeri amaçlı olduğu yönündeki iddialara cevap vermesini ve bu konuda uluslararası kamuoyunu ikna edecek ve güven verecek adımlar atmasını talep etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler