Karayalçın, Ankara'ya soluk aldıracak

Melih Gökçek'in 15 yılda Ankara'nın kent kültürünü ve estetiğini yok ettiğini söyleyen CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Karayalçın seçildiği takdirde, Ankara'daki Kızılay meydanının soluk alacağını söyledi. Ankara için açıkladığı projelerin maliyetleri ile eleştirilere ''Projelerinin ne kadar ciddi olduğunu dostun da düşmanın da bildiği'' belirterek karşılık verdi.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 12:36
Abone Ol google-news

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Karayalçın, seçildiği takdirde Ankara'daki Kızılay meydanına soluk aldıracağını söyledi.

Karayalçın, yaptığı açıklamada, Melih Gökçek'in 15 yılda Ankara'daki bütün meydanları kavşaklara çevirdiğini ve bu durumun kent kültürünü ve estetiğini yok ettiğini ifade etti.

"Ankara kent kültüründen uzak yönetimler tarafından meydansız bırakılmıştır" diyen Karayalçın'ın açıklaması şöyle:
"Ankara'nın hemen tüm meydanları birer büyük kavşak durumuna getirilmiştir. Oysa bütün dünyada kentler meydanları ile var olur, meydanları ile tanınır. İnsanlar meydanlarda hemşerileşir, birbirini görüp tanır. Kent kültürü meydanlarda oluşur.
Kent meydanlarının her biri için gelişme ve yönetim projeleri hazırlanacak ve yaya öncelikli olarak düzenlenecektir. Kızılay, Ulus, Sıhhiye, Tandoğan gibi meydanlarımıza yeniden kavuşacağız. Ankara meydanları ile anılacaktır. Ayrıca meydanların çevresinde yüksek kapasiteli otopark uygulamalarına geçilecektir.
Son on beş yıldır Ankara'da yaya düşmanı bir anlayış hakim oldu. Meydanlar kavşaklara, bulvarlar otoyola döndü. Bulvarlarda karşıya geçmek adeta macera yaşamak gibi oldu. Yine de işe gidiş, işten çıkış saatlerinde egzos soluyarak alt geçitlerde beklemekten kurtulamadık. Bizim yönetimimiz tüm uygulamalarında yayalara öncelik veren bir yaklaşım sergileyecektir. Ankara'da yayaları yok sayan, kent içi bulvarları otoyola çeviren uygulamalara son verilecektir. Ankara yürünebilir bir kent olacak, Ankaralılar tekrar yürümeyi sever hale gelecektir."

 

''2 bin kişiye istihdam''

Öte yandan Karayalçın beraberindeki partililerle, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ı makamında ziyaretinde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi halinde yapmayı planladığı projeler hakkında bilgi verdi.

Ankara'nın en büyük sorunları arasında, Gerede Projesi ile metro hatlarının devreye sokulamaması, işsizliğin ve yoksulluğun önlenememesinin geldiğini ifade eden Karayalçın, 3 milyar dolarlık kaynakla bu sorunların üstesinden geleceklerini belirtti.

Karayalçın, belediye yönetiminin şeffaf olması gerektiğini, bu doğrultuda Büyükşehir Belediye Meclis toplantılarının televizyondan canlı yayımlanacağını, kendisi ve ailesi ile belediye yöneticilerinin mal varlıklarını sürekli internet üzerinden göz önüne sereceğini, belediye hesaplarının bağımsız meslek örgütlerince denetlenmesinin önünü açacağını kaydetti.

''2 bin kişiye istihdam'' projesi için 120 milyon dolar, ''Hemşehrilik geliri'' projesi için ise 300-350 milyon dolar maliyet gerektiğini anlatan Murat Karayalçın, bunu belediyenin bütçesinden karşılayacaklarını söyledi.

İstihdam imkanlarının genişletilmesi bakımından Siteler'in eski ticari canlılığına kavuşturulması gerektiğini ifade eden Karayalçın, bunun için Dikimevi ile Siteler arasında 4 kilometrelik metro yapacaklarını belirtti.

Murat Karayalçın, Mamak Doğukent'te üniversite kurulmasını düşündüklerini, burada eğitim görecek 5-10 bin öğrenciyle birlikte ilçenin kaderinin değişeceğini ifade etti.

Modern Çarşı ile Anafartalar Çarşısı esnafının kendisinden daha önce büyükşehir belediye başkanı olduğu dönemde uyguladığı Hacıbayram projesinin benzerini kendileri için de yapmasını istediğini dile getiren Karayalçın, yeniden başkan seçilmesi halinde bu isteği yerine getireceğini söyledi.
 

Şanslı ve şansız durum

Murat Karayalçın daha sonra Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'yu ziyaret ederek, projeleri hakkında bilgi verdi.

Gündoğdu, ziyarette Karayalçın'ın 'bir yönden şanslı, diğer yönden ise şanssız olduğunu' öne sürerek, ''Şanlısınız şöyle ki partinizden daha demokratsınız. Şanssızsınız, çünkü Ankara'da 15 yıldır çok güzel çalışmalar yapıldığına inanan bir halk var önünüzde. Hak edenin kazanmasını diliyorum'' şeklinde konuştu.

Karayalçın ise Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı hizmetlerin 'yetersiz olduğu görüşünü taşıdığını' yineledi.


'Projelerimizin ne kadar ciddi olduğunu dost da düşman da bilir'

Murat Karayalçın, Ankara için açıkladığı projelerin maliyetleri ile eleştirilere ''Projelerinin ne kadar ciddi olduğunu dostun da düşmanın da bildiği'' belirterek karşılık verdi.

Karayalçın, yaptığı yazılı açıklamada, Ankaralılara sunduğu 600 TL ''Hemşehrilik'' ve 25 bin kişilik ''Kent İşçiliği'' projelerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ''uygulanmasının mümkün olmadığı'' gerekçesiyle eleştirildiğini ve bu görüşün rakamlarla açıklanmaya çalışıldığını hatırlattı.

''Hemşehrilik Geliri''nin Ankara'da yaşayan 90 bin yoksul ailenin aylık gelirinin belediye hizmet ve yardımlarıyla 600 TL'ye yükseltilmesine dayalı bir proje olduğunu ifade eden Karayalçın, bu projenin maliyetinin 450 milyon TL kadar olacağının hesaplandığını belirtti.
''Kent İşçiliği'' projesinde 25 bin kişiyi tam veya kısmi zamanlı istihdam edeceklerini belirten Karayalçın, bunun maliyetinin de 180 milyon TL olduğunu bildirdi.

Karayalçın, ''Hemşehrilik Geliri'' ve ''Kent İşçiliği'' projelerinin toplamının, Büyükşehir Belediyesi bütçesinin yüzde 15'ini bile aşmadığını kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın Ankara metrosunun Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacağını söylediğini hatırlatan Karayalçın, Ankara Belediyesi'nin doğal gazı özelleştirerek kurtulduğunu savundu.

Karayalçın, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ''Anlaşılan bu sefer de metro inşaatını yüzüne gözüne bulaştırdığını fark ettiler. Sayın Başbakan'ın bu açıklaması Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin beceriksizliğinin itirafıdır. Yani, bu belediye metro yapmayı beceremez, metroyu mecburen Hükümet yapacak demektir. Ama yine de sormak isterim; Ulaştırma Bakanlığı sadece AKP'li belediyelere mi metro yapacak? Bu seçimde başka partilerden belediye başkanı seçen kentlere metro yapmayacak mı? Bu nasıl bir devlet anlayışıdır. Bizim yönetimimizde Ankara'nın kaynakları çeşitli kişi ve kuruluşlar için değil, Ankara Belediyesi için, Ankaralılar için kullanılacaktır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler