'YÖK artık bir AKP kurumu haline geldi'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, ODTÜ'deki olaylara ilişkin, ''YÖK dediğimiz hükmedici yapının ortadan kalkması, üniversitelerin gerçek manasında özerk hale gelmesini sağlar'' dedi.

Yayınlanma: 28.12.2012 - 17:26
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de demokrasi sıkıntısı bulunduğunu öne sürerek, ülkenin demokratik hak ve özgürlüklerin törpülendiği bir dönemden geçtiğini iddia etti.

Otoriter yapıların bir kısmının aynı zemin üzerinde geliştiğine işaret eden Koç, ''Yani demokrasinin verdiği hakları kullanarak güç elde edip daha sonra o gücü korumak için aynı demokratik hak ve özgürlükleri kısma gayretine girmiştir. Umarım Türkiye, böyle bir sürece girip tarihsel bir örnek olmaz'' diye konuştu.

Koç, kuvvetler ayrılığı tartışmalarının suni tartışmalar olmadığını belirterek, ''Başbakan, bu süreci çok akıllıca kullandı. Bugün 10 yıllık iktidar sonunda 12 Eylül 2010'da 'yetmez ama evet' diyenlerin çok ciddi öz eleştiri yapması gerekiyor. Talimatla çalıştırılan yargıdan dahi Başbakan hoşnut değil. O, bile onu kesmiyor. Sayın Başbakan artık hiçbir eylem ve girişiminde denetlenmek istemiyor. Oysa ki demokrasinin en altın kuralı, güçlerin birbirini denetlemesidir'' şeklinde konuştu.

ODTÜ'deki polis müdahalesi

Koç, ODTÜ'de öğrencilerin demokratik protesto hakkı olduğunu dile getirerek, Türkiye'de yürütmenin yalnızca Başbakan'ın elinde olduğunu belirtti. ''Yasamada ona göre el kalkıyor, yargı ortada ve fazla bir şey söylemek istemiyorum'' diyen Koç, şöyle devam etti:

''Üniversitelere de maalesef 'bilimsel ve idari açıdan özerk' üniversite diyoruz. 'YÖK' dediğimiz hükmedici yapının ortadan kalkması, üniversitelerin gerçek manasında özerk hale gelmesini sağlar. YÖK, artık bir AKP kurumu haline gelmiştir. ODTÜ'deki öğrenciler molotof kokteyli atmadı. Sen ODTÜ'ye 3 bin polisle giderken, pankart açıp onun arkasında en doğal protesto hakkını kullanan öğrenciler var karşımızda ama 'AK rektörler' aracılığıyla talimat verdirerek açıklama yaptırırsan sonuç budur. Galatasaray Üniversitesi gibi 48 saat odandan çıkamazsın, Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü gibi 'ben böyle açılama yapmadım' dersin.''

Başbakan Erdoğan'ın üniversite öğrencilerinin sokağa çıkmaya başlamasını ve demokratik tepkileri düşünmesi gerektiğini savundu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler