Sarkozy ve Merkel'in ABD atağı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, nisan ayında yapılacak NATO zirvesinde, ABD ile daha yakın bir işbirliği ile bazı stratejik konularda ve silah kontrolü alanında ilerleme sağlanmasını hedefliyor.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 13:24
Abone Ol google-news

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Le Monde gazetesine, iki ülkenin ortak dış politikadaki öncelikleri konusunda ortak makale yazdı.

Makalede, bugün hiçbir ülkenin dünyadaki bütün problemleri çözebilecek durumda olmadığı belirtildi ve "Mevcut problemlerin ışığında, Avrupa ABD'ye, ABD de güçlü bir Avrupalı ortağa ihtiyaç duymaktadır" denildi.

Sarkozy ve Merkel, "Tek taraflı kararlar almak, yeni bir heyecan kazanan ilişkilerimizle çelişebilir" diyerek, Obama'yı bu yaklaşımı değiştirmesi için çağrı yaptı.

Güvenlik konularındaki yakın işbirliğinin Avrupa Birliği içinde de gerekli olduğunu savunan Merkel ve Sarkozy, bazı ülkeler arasında devam eden ısrarlı anlaşmazlıklardan dolayı, NATO ve Avrupa Birliği arasındaki stratejik ortaklığın, beklentilerini karşılamamasından derin üzüntü duyduklarını belirterek, bu durumun değişmesinin şart olduğunu yazdı.

Afganistan ve Balkanlar'da görev yapan Fransız-Alman ortak tugayından bir birliğin hem Almanya'da, hem Fransa'da konuşlandırılmasına karar verildiğini kaydeden iki lider, "Ortak tarihimizdeki trajedilerden sonra, Almanya ve Fransa'nın dostluğunu pekiştirme yönünde atılan bu adımın tarihi önemini herkes anlayacaktır" ifadesini kullandı.

Rusya ile ilişkilerini geliştirmek için güçlerini birleştirmek isteyen Sarkozy ve Merkel, Rusya ile ABD arasındaki ilişkileri yeniden düzenleyen stratejik diyalogdan memnuniyet duyduklarını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler