90'a yaklaşırken - Asım Kocabıyık kitabı

Esra Üstündağ Selamoğlu tarafından derlenen Nehir Söyleşi ”90'a Yaklaşırken - Asım Kocabıyık” kitabı İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı.

Yayınlanma: 30.12.2012 - 13:27
Abone Ol google-news

İlk basısı 2011 yılında yapılan, Asım beyin bizzat anılarını titizlikle kaleme aldığı kitap, ticarette Vehbi Koç, sanatta Nejat Eczabaşı çizgisini örnek alan,  neredeyse yaşıtı olduğu Cumhuriyet Türkiyesi’ne saygılı, politikayla mesafesini koruyan bir sanayici kuşağının da hikayesidir.
Kocabıyık, sade yaşantıyı seven, ailesine çok kıymet veren, örnek, saygın bir işadamıdır. Bu kitap sayesinde yakından tanıma fırsatı bulacağınız Asım Kocanbıyık, babasının firmasını, onun vefatından sonra büyüterek Türkiye'nin ilk boru üreticisi Borusan haline getirmişti.
Türkiye'nin en önde gelen holdinglerinden birini yaratan Asım Kocabıyık, ülkesinin başta eğitim olmak üzere kültür ve sanat hayatına katkıda bulunmayı da bir memleket görevi saydı. Tazlar Köyü'nün geliştirilmesine yönelik yatırımlarla doğduğu yere, kütüphanesini yenileyerek mezun olduğu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne destek olmaya çalıştı. Yaptırdığı okullar ve yurtlarla ülkesinin eğitim hayatına, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile de sanat yaşamına katkıda bulundu. Sağlığı elverdiğince konserleri dikkat izleyen Kocabıyık, kibarlığı, zarafeti, mütevazili, Cumhuriyet değerlerine bağlılığıyla büyük saygı ve sevgi kazandı. Yakın dostu Nejat Eczabaşı’na festivaller destek veren Kocabıyık, Nejat Beyin ölümünden sonra da eseri İstanbul Kültür Sanat Vakfı'na desteğini sürdürdü. Sanayiden para kazanan Kocabıyık paranın, şöhretin kölesi olmama doğrultusunda örnek bir duruş sergiledi. Titizlikle yazdığı, Esra Üstündağ Selamoğlu tarafından derlenen bu kitap bütün bu serüveni özetliyor.
Asım Kocabıyık
1924 yılında Afyon'un Tazlar Köyü'nde doğan Asım Kocabıyık'ın ismi Türkiye'nin sanayileşme serüvenine paralel olarak anıldı. Asım Kocabıyık, iş hayatına 1944 yılında henüz öğrenci iken girişimci babasının kurduğu İstikbal Ticaret şirketinde çalışarak başladı.
1951 yılında, askerlik hizmetini tamamladıktan sonra, bir süre İngiltere'de kalarak yabancı dil eğitimi alan Kocabıyık, 1952 yılında babasının vefatından sonra işleri tamamen devraldı. Kocabıyık, 1954 yılında Nurhan Kocabıyık'la evlendi ve Ahmet, Zeynep ve Nükhet adlı üç çocuk sahibi oldu.
1958 yılında 27 çalışanı ile sanayi sektörüne geçen Kocabıyık bugün 6000'e yakın kişinin çalıştığı çeşitli sanayi kuruluşlarını bünyesinde barındıran ve önemli distribütörlük faaliyetlerinin yürütüldüğü Borusan Grubu'nun kurucusu oldu.
1972'de Borusan Holding'i kurarak bugünkü modern ve kurumsal topluluğun ilk adımını attı. 57 yıl liderliğini yaptığı Borusan Grubu'nu bugün 6 bin kişinin çalıştığı, çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji alanlarında faaliyet gösteren bir dünya şirketi haline gelmesini sağladı.
Cumhuriyet döneminin ilk sanayici kuşağının bir temsilcisi olarak Asım Kocabıyık, Türk ekonomi ve sanayisinin gelişmesinde, dışa açılmasında önemli misyonlar üstlendi. Başta TÜSİAD olmak üzere iş dünyasının önde gelen örgütlerinde aktif rol aldı.
Asım Kocabıyık, Borusan Kocabıyık Vakfı aracılığıyla eğitim, kültür ve sanat alanlarında toplumun gelişimini destekleyecek projeleri hayata geçirdi. Hayatı boyunca, ülkesine hizmet olarak gördüğü sosyal sorumluluk çalışmaları ve hayırseverliğiyle ilköğretim, lise, yüksekokul, fakülte ve öğretmen evi gibi sayısız eğitim kurumları yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın hizmetine sundu.
Kocabıyık, başlangıçta demir-çelik ithalatı ve tarım ürünleri ithalatı yapan İstikbal Ticaret AŞ'de 8 yılı Yönetim Kurulu Üyeliği, 49 yılı Yönetim Kurulu Başkanlığı olmak üzere 57 yıl görev yaptı. Asım Kocabıyık'ın babası ile birlikte temelini attığı şirket, aynı zamanda bugünkü Borusan Grubu'nun çekirdeğini oluşturdu.
Borusan Holding'in Kurucu Başkanı Asım Kocabıyık, Kasım 2001'de Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanlığını oğlu Ahmet Kocabıyık'a devrederek, kendini aktif iş yaşamı boyunca hiç aksatmadığı sosyal sorumluluk faaliyetlerine adadı.
Kurucusu olduğu Borusan Kocabıyık Vakfı çatısı altında topluma katkı sağlayan projeleri hayata geçirdi. Borusan Kocabıyık Vakfı; eğitim, kültür ve sanat alanındaki çalışmalarıyla, yapılandırılmış kamu yararına faaliyetler alanında Türkiye'de özel sektöre örnek olmuş bir kurum haline geldi.
Özellikle eğitim alanında yoğunlaşan sosyal sorumluluk faaliyetlerini ''Memlekete bir hizmet borcum var. Onu yerine getirmeye çalışıyorum'' sözleriyle izah eden Kocabıyık, binlerce öğrenciye sağladığı eğitim burslarının yanı sıra üniversite binaları, meslek yüksekokulları, kütüphaneler, öğretmenevleri de inşa ederek, bunları Milli Eğitim Bakanlığı'nın hizmetine sundu.
Ayrıca, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, TEMA Vakfı, Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türk Musikisi Vakfı ve Afyon Eğitim Vakfı'nın da kurucuları arasında yer aldı. 24 yıl İstanbul Sanayi Odası, 15 yıl TÜSİAD yönetiminde yer almış, 4 yıl da İktisadi Kalkınma Vakfı'nda Başkanlık yaptı.
Başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere çeşitli yüksek öğrenim kurumlarınca fahri doktora unvanına layık görüldü. Kocabıyık, Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve İtalyan Hükümeti'nin verdiği Şövalye nişanına sahiptir.
Asım Kocabıyık sonsuzluğa uğurlandı
Asım Kocabıyık’ın cenazesi 29 Aralık 2012 günü kalktı. 88 Yaşında kaybettiğimiz Asım beyin vefatı sanat, kültür, iş dünyasında büyük üzüntü yarattı. Türk sanayisi duayenini,Türkiye Cumhuriyeti örnek bir evladını daha yitirdi.  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler