CHP'li Korkmaz'dan işsizleri sevindirecek haber

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, 1 Temmuz 2008'den itibaren işsiz kalanların, konut kredisi ödemelerinin 1 yıl süreyle ertelenmesi için kanun teklifi verdi. Korkmaz, hükümetin krizin dibe vurmasına seyirci kaldığını belirterek "İşsiz kalan ya kredi alıyor ya da tarikata sığınıyor. Türkiye'de gizli bir ihtilal yapılıyor" diye konuştu.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 13:25
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Meclis Başkanlığına sunduğu işsiz kalanların konut kredisi ödemesinin bir yıl süreyle ertelenmesine ilişkin kanun teklifi hakkında bilgi verdi.

Hükümetin kriz nedeniyle ekonomiyi canlandıracak tedbirler alması ve işsiz kalanlara destek vermesi gerektiğini belirten Korkmaz, krizin dibe vurmasının sosyal patlamaya yol açacağı uyarısında bulundu. Hükümeti krizin dibe vurmasına seyirci kalmakla ve göz yummakla suçlayan Korkmaz "İşsiz kalan, ya kredi alıyor karnını doyuruyor yahutta tarikata sığınıyor. Çok önemli. Dolayısıyla Türkiye'de gizli bir ihtilal yapılıyor. Aç kalana yalnızca kömür dağıtmak, Türkiye'de sosyal sorunların dibe vurmasını önleyemez. Bunu hepimiz görüyoruz. Hükümet, bir an önce önlem almazsa, istikrar programı olmazsa, ya bankaların yüzde 60-70'i bulan faiziyle insanlar intihar edecek ya sosyal yapı çökecek ya da tarikatlara teslim olacak. Korkmaz, Türkiye'nin sosyal düzeni değişecek.''diye konuştu. Her ay 100 bin kişinin işsiz kaldığını, verdiği kanun teklifinin yasalaşması halinde en az 200 bin kişinin kurtulacağını söyledi.
 

Kanun teklifi ne öngörüyor?

Korkmaz'ın "Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" ise 1 Temmuz 2008 ile 30 Haziran 2010 arasında işsiz kalan veya kalacaklardan, bankadan konut kredisi almış olanlar ile TOKİ'den vadeli konut satın almış olanların ödemekte oldukları konut kredisi taksitlerinin 1 yıl süreyle ertelenmesini öngörüyor.

Ertelenen taksitler için bankalara, Merkez Bankası gecelik borç verme faiz oranı kadar faiz; döviz cinsinden kredilerde ise LİBOR artı 4 puan faiz ödenmesini düzenleyen teklif, faizlerin, 1 yıl süreyle İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmasını içeriyor. Teklif, ertelenen kredilerde kur kaybı ortaya çıkarsa, bunun da İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenmesini düzenliyor.
 

Egemen Bağış'ın Vakko ortaklığına tepki

Korkmaz basın toplantısında bir soru üzerine, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın eşiyle birlikte Vakko'ya ortak olmasını değerlendirdi. Siyaset yapanların ticaret yapmaması ve bakanlık erkini kötüye kullanmaması gerektiğini belirten Korkmaz, yetki istismarının da bir nevi yolsuzluk olduğunu söyledi. Korkmaz, bir bakanın ticari faaliyete girmesinin ekonomik istikrara olumsuz etki yapacağını ifade ederek ''Bunu yapan bakan arkadaş, herhalde Amerika'da yetiştiği için Türkiye şartlarını çok iyi bilmiyor. Amerika'da da olsa, bir bakanın böyle bir işe girişmesi kamuoyu tarafından doğru kabul edilmez'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler