Bu kez de Güzeltepe'de Alevi evleri işaretlendi

İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Okmeydanı semtinde geçtiğimiz pazar akşamı Alevi yurttaşların yaşadığı 11 apartmanın iki kişi tarafından işaretlenmesinin ardından, benzer bir olay bu kez Eyüp İlçesi'nin Güzeltepe Mahallesi'nde yaşandı.

Yayınlanma: 30.12.2012 - 21:49
Abone Ol google-news

Alevilerin yaşadığı 10 evin işaretlenmesi bölge halkının tepkilerine neden oldu. Yurttaşlar düzenlediği iki ayrı yürüyüşle olayı protesto etti. Alevilerin çoğunlukta olduğu Güzeltepe Mahallesi’nde cumartesi gecesi saat 04.00 sularında 10 Alevi  yurttaşa ait evin işaretlenmesi mahalle halkının protestosuna neden oldu. Hacı Ethem İlköğretim Okulu önünde dün biraraya gelen çok sayıda yurttaş, işaretlenen evlerinin önünden geçerek Güzeltepe Mahalle Meydanı’na yürüdü. “Güzeltepe Maraş olmayacak Aleviyiz haklıyız”, “Camiiye değil ranta ve asimilasyona karşıyız. Güzeltepe mahalle halkı”, “Asimilasyona hayır, mahallemize sahip çıkıyoruz” yazılı pankant ve dövizleri açan halk, “Camiye değil ranta karşıyız”, “Bizler ateşte de semah döneriz”, “Meydan halkındır halkın kalacak” sloganlarını attı. Gerçekleştirilen eyleme sanatçı Pınar Aydınlar ile Orhan Aydın, Pir Sultan Kültür Derneği (PSKAD) Merkez Kurul Üyesi Atilla Özdemir ve bazı sivil toplum kuruşu temsilcileri destek verdi.

Güzeltepe halkı adına konuşan Gazi Nefes, evleri işaretlenenlerin büyük çoğunluğunun mahalleye yapılmak istenen camiye karşı düzenlenen eylemlere katılanların olması da dikkat çekti. Telep olmamasına karşın halkının büyük bir bölümü Alevi olan mahalleye cami yapılmaya çalışıldığını kaydeden Nefes, “Asimilasyona yönelik bir projedir. Biz haftalardır camiye değil işte bunlara karşı çıkıyoruz. Halkın büyük çoğunluğunun Alevi olduğu bir mahallede böylesine büyük bir meydan camisi inşaatına başlamak, eskiden beri gelen Alevi köylerine cami yaptırma projesinden farklı değildir” diye konuştu.

Pınar Aydınlar ise “Bize ait olan topraklar işaretleniyor. İşaretlemelerle kutuplaşmalar yaratılmak isteniyor. Biz bir halkız, direne direne kazanacağız” dedi.

Akşam saatlerinde ise PSKAD Eyüp şubesi öncülüğünde bir yürüyürüş gerçekleştirildi. Nurtepe Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce yurttaş, “Alevi evlerini kim işaretliyor? ”, pankartı açıp, “Halkımız sokağa hesap sormaya”, “Güzeltepe Maraş olmayacak” sloganları atarak Güzeltepe Meydanı’na yürüdüler.

Burada grup adına açıklama yapan  PSAKD Eyüp Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Güzelgül, “AKP hükümetine soruyoruz; Alevi evlerini kim işaretliyor. İçişleri bakanı gülerek, ‘Çocuk işi diyor’, hatta ‘alevi örgütlerinin yapmadığı ne malum’ cevabını vererek olaylara verdiği önemi hepimize gösteriyor. Yıllardır cemevlerimizin yasalar kapsamına alınmasını, dergahlarımızın tarafımıza iadesini , çocuklarımızı asimilasyondan korumak için zoronlu din derslerinin kaldırılmasını ‘Eşit yurttaşlık hakkı’ kapsamında talep etmemize rağmen hiçbir talebimiz karşılık bulmadığı gibi bizleri sindirmek, susturmak için artık can güvenliğimizin de tehlikede olduğu da bizlere gösterilmeye çalışılmaktadır. Evlerimizin işaretlenmesinin sıradan bir olay olmadığını biliyoruz. Bu nedenle bu işin peşini bırakmayacağız” dedi. 

Fotoğraf: KAYHAN AYHAN


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler