Sırplar ile Arnavutlar arasında heykel gerilimi

Sırbistan Başbakanı İvivtsa Daçiç, ülkenin güneyindeki Arnavutların anıtı gönüllü olarak yıkmamaları durumunda kendilerinin zorla yıkacağını söyledi.

Yayınlanma: 31.12.2012 - 10:30
Abone Ol google-news

Daçiç, Sırbistan'ın güneyindeki Preşevo beldesinde dikilen "Preşevo, Buyanovats ve Medveca Kurtuluş Ordusu" anıtı hakkında Belgrad yönetimini "Avrupalı gibi davranmaya" çağıran eski Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay'a, cevap verdi.

Devlet televizyonu RTS'ye açıklamalarda bulunan Daçiç, "Avrupalı gibi davranıp o anıtı yıkacağız. Çünkü Avrupa'nın herhangi bir yerinde polislerin ve askerlerin öldürülmesine doğrudan katkı sağlamış bir terör örgütünün mensupları onuruna anıt dikildiğine emin değilim" dedi.

Ülkenin güneyindeki Arnavutların anıtı gönüllü olarak yıkmamaları durumunda kendilerinin zorla yıkacağını bir kez daha yineleyen Daçiç, söz konusu anıtın 17 Ocak'ta Brüksel'de Kosova Başbakanı Haşim Taçi'yle yapılacak görüşmede engel teşkil etmeyeceğini, anıtın gönül rızasıyla ya da zorla o tarihe kadar yıkılacağını kaydetti.

Anıtın Preşovo'nun kenar mahallelerinde değil tam olarak şehir merkezinde bulunduğuna işaret eden Daçiç, söz konusu anıtın devleti provake etmek amacıyla inşa edildiğini iddia ederek, hükümetin ise ülkenin güneyinde istikrar istediğini, bu nedenle Preşevolu yerel yöneticilerden anıtı 17 Ocaka kadar yıkmaları yönünde talepte bulunduklarını bildirdi.
Eski Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay, Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç'in daha önceden yaptığı benzer açıklamaların ardından Sırbistan'ın güneyindeki Arnavut temsilcilerle görüşüp Başbakan Daçiç'i Avrupalı gibi davranmaya davet etmişti. Söz konusu açıklamasında Haradinay, "Kosova'da da benzer Sırp anıtları var, ancak biz onlara saygı duyuyor ve koruyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Sırbistan Meclisi'ndeki Arnavut milletvekili Riza Halimi ise daha önce AA'ya yaptığı açıklamada, "Preşevo'da anıt nedeniyle Sırp hükümeti ve Arnavut milliyetçiler arasında çatışma yaşanma ihtimali yüksek" olduğunu dile getirmişti.

"Preşevo Vadisi" olarak bilinen ve Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sırbistan'ın güneyindeki bölgede, 1999-2001 arasında Sırbistan Silahlı Kuvvetleri ile silahlı Arnavut milliyetçiler arasında çatışmalar yaşanmıştı. Bölgedeki çatışmalar, uluslararası örgütlerin müdahalesi sonucu durdurulmuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler