Baykal Kuran kursu projesine onay verdi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sefa Sirmen'in Kuran kurslarıyla ilgili açıklamalarını değerlendirirken, ''Bizim Kocaeli Belediyemiz tıpkı bir bilgisayar kursu gibi, bir yabancı dil kursu gibi, hemşehrilerinin ihtiyaçlarına cevap vermek yaklaşımı içinde böyle bir proje oluşturmuştur. Bence bu, doğru bir projedir'' dedi.

Yayınlanma: 04.02.2009 - 14:32
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına gelişinde gazetecilerin CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sefa Sirmen'in Kuran kurslarına ilişkin açıklamalarıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Kuran'ın doğru bir biçimde, yasalara uygun olarak öğretilmesinin herkesin önceliği olması gerektiğini ifade eden Baykal, Kuranıkerim'in ''yaşı uygun olan çocuklara yasalara uygun olarak Diyanet İşleri Başkanlığının işbirliğiyle doğru bir biçimde Anayasa'ya ve devletin temel değerlerine karşı olmayan bir şekilde'' öğretilmesinin önemini vurguladı.

Bunun ciddi bir ihtiyaç olduğunu belirten Baykal, şöyle konuştu: ''Bu, maalesef en uygun çözüme hala kavuşturulamamıştır. Diyanetin bu konuda düzenlediği kurslar var. Mahalle aralarında Diyanetin denetimi dışında çeşitli biçimlerde kurslar var. Kuran kurslarının, sadece Kuranı ezberletmek biçiminde yer yer alındığını görüyoruz. Bunun ötesine geçmemize ihtiyaç var. Yani Kuranıkerim'in sadece ezberlenmesi şeklinde değil, ruhunun, manasının, özünün, doğru bir biçimde anlatılması ve öğretilmesi şeklinde bilinçli, sorumlu, yetkili unsurlar eliyle ailelerinin izniyle öğretilmesinde büyük yarar var. Bu bir temel ihtiyaçtır.
Öyle anlaşılıyor ki bizim Kocaeli Belediyemiz tıpkı bir bilgisayar kursu gibi, bir yabancı dil kursu gibi, hemşehrilerinin ihtiyaçlarına cevap vermek yaklaşımı içinde böyle bir proje oluşturmuştur. Bence bu, doğru bir projedir. Haliyle yararlı olacak bir projedir. Kuranıkerim dinimizin özüdür ve din adına yapılan yanlışlıklara karşı, hurafelere karşı mücadele etmek isteyenlerin temel dayanağı Kuranıkerim'dir. Müslüman ailelerin çocuklarına Kuranıkerim'i doğru bir şekilde aktarma fırsatının onlara tanınması çok yerinde olur, diye düşünüyorum.''

 

"Cemaatlerle diyalog"

Baykal, bir gazetecinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ''İsmailağa cemaatini de ziyaret edip, bana neden oy vermediklerini soracağım'' şeklinde açıklamaları olduğunu ifade ederek, ''Siz adaylarınızın cemaatlerle diyalog kurmaları konusunda karar aldınız mı?'' şeklindeki sorusu üzerine, şunları söyledi:
''Benim bir karar almamı gerektiren bir durum yok. Hepimiz kendi yorumumuz, anlayışımız çerçevesinde üzerimize düştüğüne inandığımız görevleri yerine getiriyoruz. Arkadaşlarımız da öyle yapıyorlar. Yani Sayın Kılıçdaroğlu'nun bize oy vermediğini düşündüğü kesimlere gidip, onlara bunun nedenlerini sormak istemesini çok haklı, çok doğal, öz güvenli bir yaklaşım olarak görüyorum. Biz kendimizi o insanlarla belli temelde diyalog kurması mümkün bir anlayışın sahipleri olarak düşünüyoruz. Biz, dürüst bir toplum, temiz bir toplum istiyoruz. Biz, kimsenin anlayışıyla inancıyla bir kavga içinde olduğumuzu düşünmüyoruz.
Belediye başkanı adayı arkadaşlarım iyi bir belediye yönetimi vaat ediyorlar. Dürüst ve ahlaklı bir belediye yönetimi vaat ediyorlar. Buna önem veren, değer veren herkesin belli bir duyarlılık içinde bu diyaloğa ilgi göstereceğini düşünüyorum.''

Baykal, Deniz Feneri olayının toplumun belli kesimlerinde ''dinin istismar edilip edilmediğinin'' sorgulanmasına yol açtığını ifade ederek, bugün bir gazetede benzer bir olayın daha yer aldığını söyledi. Baykal, şöyle devam etti:
''Sosyal demokrat bir belediye başkan adayının çıkıp da bize bugüne kadar mesafeli davranmış olan insanlara 'Bizim anlayışımız bu, biz buna tepki gösteriyoruz, inanıyoruz ki siz de bu tablolara bizimle aynı şekilde tepki gösteriyorsunuz. Görülüyor ki bu olay bir din istismarının ötesindedir, artık bu tuzağa düşmeyelim. Biz kimsenin inancıyla meşgul değiliz. Biz, doğru, temiz, ahlaklı, şeffaf bir belediye yönetimi koymak istiyoruz. Bunu, size de hizmet etmek için koymak istiyoruz' deme hakkı vardır. Bunu demek üzere girişim yapmış olmasını da çok doğal karşılıyorum.''


Eyüp'te CHP'den istifa

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen de ''Eyüp'te daha önce CHP'ye üye olan çarşaflı bazı kişilerin üyelikten vazgeçtikleri ve bununla ilgili kendisine yönelik suçlamalarda bulunduklarını'' hatırlatan gazetecilere, bu iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Kendisine yönelik iddiaları iftira olarak niteleyen Sevigen, yasal yollardan gerekli girişimlerde bulunacağını kaydetti. Sevigen, yalnızca belediye başkan aday adayı olan ancak aday gösterilmeyen bir kişi ve yakınlarının üyelikten vazgeçtiklerini ifade ederek, katılım töreninde üye olan diğer kişilerin böyle bir girişimde bulunmadıklarını dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler