Tehdit edilen Dekan'ın güvenlik kaygısı

Bilirkişi olduğu Sümerbank Davası'nda tehdit ve hakarete maruz kaldığı iddiasıyla daha önce suç duyurusunda bulunan Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Gökkuş, kampüse parmak izi okuyucu sistemi satın aldı. Ancak parmak iziyle giriş sisteminin hukuki alt yapısının bulunmadığını öğrenen dekan, cihazları kartlı sisteme dönüştürdü.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 10:00
Abone Ol google-news

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Gökkuş, yaklaşık 2 ay önce bilirkişi olarak görev yaptığı davayla ilgili tehdit ve hakaretlere maruz kaldığını ve suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Gökkuş, fakültede güvenlik yetersizliği nedeniyle meydana gelen olayın ardından önlemleri arttırma yoluna gittiklerini kaydetti.

Mühendislik Fakültesi'nin de bulunduğu Yağcılar Kampüsü'nün dağ başında olduğunu, bu nedenle sınırlı güvenliği bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Gökkuş, dekanlığın yetki ve sorumluluklarına, güvenlik önlemleri almanın da dahil olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gökkuş, şöyle devam etti: ''Bu güvenlik önlemleri maalesef üniversitemiz tarafından yeterince alınamadığı için benim başıma bir süre önce bir takım işler geldi. Dışarıdan gelen kişi ya da kişileri engelleme şansımız yok. Güvenlik bariyeri var ama otobüs, kamyon, ne varsa geçiyor. Kimseye 'dur, kimliğini beyan et' demek gibi bir şey yok. Ben bu konuda rektörlüğümüzden güvenlik tedbirlerimizin alınmasını talep ettim. Dışarıya yaptırılmış. 2 tane özel güvenlik var, kimliğe bakmaksızın içeriye giriş sağlanıyor. Yani boşa yapılmış güvenlik işte.''


"Ya benim güvenliğimi biri sağlayacak ya da kendim sağlayacağım"

Dekanlık olarak yasanın verdiği yetkiye dayanarak, çeşitli güvenlik önlemleri aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Ümit Gökkuş, ''4 güvenlik kamerası, 3 parmak izi okuyucu sistem ile 3 adet de turnike satın aldık. Kampüsün Mühendislik Fakültesi kısmını tel örgü ile çevirerek, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin güvenliğini sağlamak istiyoruz. Çünkü başka türlü giriş-çıkışı kontrol edemiyoruz'' dedi.

Prof. Dr. Gökkuş, parmak izi okuyucu sistemiyle ilgili Cumhuriyet Savcılığı ile Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunduğunu, ancak gelen yanıtlarda parmak izi alımının, emniyet ve kolluk kuvvetleri dışında yapılmasının uygun olmadığının belirtildiğini kaydetti.

Bu sistemle kimseyi fişlemek gibi bir düşüncesinin olmadığını ifade eden Prof. Dr. Gökkuş, ''Sadece girenlerin fakültemizden olup olmadığını tetkik ettirecektik. 50 kişinin kaydı olacak, kimin kaydının hangi parmak izine ait olduğu görülmeyecekti. Eğer fakültemizdeki 1500 kişiden birisi iseniz koyduğumuz turnikede bariyer açılacak, sistem bu şekilde çalışacaktı'' dedi.

Prof. Dr. Gökkuş, bu fikirden şimdilik vazgeçtiklerini, cihazların fakülte girişinde kurulu olduğunu, aynı zamanda kart okuyucu olarak çalışması nedeniyle bu şekilde kullanılacağını belirterek, ''Yani ya benim güvenliğimi birileri sağlayacak ya da yetki ve sorumluluğum çerçevesinde hareket ederek, kendi güvenliğimi kendim sağlayacağım. Şu an güvenlik düzeyi bakımından üniversite içerisinde en iyi fakülte biziz. Herkes bizi izliyor'' diye konuştu.


"Fakültenin kendi kararı"

CBÜ Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü, uygulamanın Mühendislik Fakültesi'nin bireysel güvenlik arayışı olabileceğini düşündüğünü belirtti.

Öncü, üniversitelerin güvenliği konusunda emniyet müdürlükleri ile ortak çalışmaların gündemde olduğunu, geçen hafta Denizli'de bir toplantı yapıldığını belirterek, ''Bu gelişmeler kapsamında üniversitemizde de belirli çalışmalar yapılacaktır. Yani üniversitelerin sınırları nasıl olmalı, giriş çıkış nasıl olmalı şeklinde'' dedi.

CBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Güzel ise üniversitenin Manisa'da 3 ayrı kampüsü olduğunu ve hiçbir kampüste bir ayrıcalık ya da farklılığın bulunmadığını, hepsinde aynı güvenlik sisteminin uygulandığını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler