"AKP, bölücülük yaptığı gerekçesiyle kapatılabilir"

DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, seçim yasalarının değiştirilmesine ilişkin Mecliste basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, ''Koşullar ve bedeli ne olursa olsun seçmenlerimize Kürtçe hitap etmeye devam edeceğiz'' diyen Özçelik, Kürtçe yayına başlayan TRT-6'nın delil gösterilerek, AKP'nin bölücülük yaptığı iddiasıyla kapatılabileceğini söyledi.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 10:27
Abone Ol google-news

DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, seçim yasalarının değiştirilmesine ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi. İl genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği seçiminde partilere yüzde 10 barajının uygulandığını belirten Özçelik, yüksek baraj sisteminin, temsilde adaletin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

AKP, CHP ve MHP'nin son 5 yılda 663,3 milyon TL devletten yardım almasına rağmen TBMM'de grubu bulunan DTP'nin yardım alamadığını bildiren Özçelik, AKP'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde devletin imkanlarını kullanarak seçim çalışmaları yaptığını, kömür ve makarnanın ardından beyaz eşya dağıtımı da yaparak seçim yarışında eşitsizlik ve haksız rekabet yarattığını ileri sürdü.

TBMM'ye, DTP'li 21 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için 274 fezleke gönderildiğini kaydeden Özçelik, söz konusu fezlekelerin, hitapların Kürtçe yapıldığı için hazırlandığını söyledi.

''Koşullar ve bedeli ne olursa olsun seçmenlerimize Kürtçe hitap etmeye devam edeceğiz'' diyen Özçelik, şöyle devam etti:
''Kürtçe yayına başlayan TRT-6 delil gösterilerek, Siyasi Partiler Kanununun 'Türk dilinden veya kültüründen başka dil ve kültürleri korumak, geliştirmek veya yaymak yoluyla Türkiye Cumhuriyeti ülkesi üzerinde azınlıklar yaratarak millet bütünlüğünün bozulması amacını güdemezler ve bu yolda faaliyette bulunamazlar' hükmüne dayanarak bölücülük yaptığı iddiasıyla AKP'nin derhal kapatılması gerekecek. Bu ve benzeri gerekçelerle binlerce ceza davası açılmış, yüzlerce mahkumiyet kararı verilerek insanlar ceza evlerine konmuşlar, aynı yasa maddesine dayanılarak çok sayıda siyasi parti kapatılmıştır. AKP'ye serbest, Kürtlere yasak... Böyle bir hukuk anlayışı olabilir mi?''

Osman Özçelik, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın kararını açıklarken, Anayasa ve ilgili yasalarda değişiklik yapılması için Meclisi göreve davet ettiğini, ancak bugüne kadar iktidar partisinin bir girişimde bulunmadığını ifade etti.

 

"Toplumu sarsacak düzeyde bile olsa..."

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin soruyu da cevaplandıran Özçelik, ''Bizim yaptığımız her açıklama, düşünce özgürlüğü kapsamından çıkarılıp, silahlı örgüte yardım, yataklık ve onun propagandasını yapmak şeklinde yorumlanıyor. Yani biz ne dersek diyelim bunu terörizmle suçlamak, terörizmle ilişkilendirmek gibi savcıların bir yaklaşımı var. Bu genel bir yaklaşımdır, bunun değiştirilmesi lazım'' diye konuştu.

Düşüncelerinin topluma aykırı gelebileceğini belirten Özçelik, ''Toplumu sarsacak düzeyde bile olsa düşüncelerin özgür bir şekilde ifade edilmesi, demokrasinin gereğidir. Bizim düşüncemiz, sorunların demokratik parlamenter sistem içinde çözülmesine yönelik çabalardır'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler