İran'la iyi ilişki nükleer programdan geçiyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın ''sağ kolu'' olarak görülen başdanışmanı Mücteba Haşimi Semereh, Financial Times gazetesine verdiği demeçte, ABD ile diyaloğun ancak Başkan Barack Obama yönetiminin Tahran'ın nükleer programa sahip olma hakkını tanımasıyla başarılı olabileceğini kaydetti.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 10:31
Abone Ol google-news

İran, ABD yönetimiyle olası diyalog için nükleer programa sahip olma hakkının tanınmasını istiyor.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın ''sağ kolu'' olarak görülen başdanışmanı Mücteba Haşimi Semereh, ABD'deki yeni yönetimin İran politikasını gözden geçirdiği bir dönemde Tahran'ın da seçeneklerini değerlendirdiğini belirterek, ''(Eski Başkan) George Bush nükleer enerji konusunu İran'a karşı durmanın bahanesi olarak kullanıyordu. Eğer ABD politikaları değişirse iki ülke yakınlaşabilir, diyalog ve işbirliği için değişim ancak bu sayede başarılı olur'' dedi.

''ABD'nin Afganistan'daki Taliban militanlarıyla müzakere girişimlerinden'' duydukları endişeleri dile getiren Semereh, ''ABD Afganistan'da mücadele ettiği ve yasa dışı saydığı Taliban ile nasıl müzakere eder'' dedi.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sırasında ABD'nin İsrail'e destek olduğunu söyleyen Semereh, ''Yeni yönetim bu politikaları devam ettirirse hiçbir şey değişmeyecektir'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon