Felç ve spastik çocukların tedavisindeki yanlışlar

Felç ve spastik çocukların tedavisinde yanlış ve gereksiz tedaviler uygulanıyor.

Yayınlanma: 08.01.2013 - 19:12
Abone Ol google-news

Halk arasında felç diye bilinen “inme” ile spastik çocuk diye bilinen “serebral palsi”  hastalarına yanlış ve gereksiz tedaviler uygulandığı belirtiliyor. Uzmanlar, “Felçli hastalar ve spastik çocukların tedavisi çok sık suistimal ediliyor. Tedavilerde, yalnızca basit hareketlerden oluşan egzersiz tedavisi eksik kalacaktır. Ozon veya kuantum gibi uygulamaların tedavide gerekli olduğu yönünde yapılan telkinlerde çok sık yapıylıyor. Halbuki bu tedavilerin bu hastalıklarda tıbbi kanıtı yoktur” dediler.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun, ülkemizde felçli ve spastik çocukların tedavisinde gereksiz, yetersiz ve yanlış şekillerde uygulamaların yapıldığına sıklıkla şahit olduklarını vurgulayarak “Ülkemizde maalesef ailelere bilinçli veya bilinçsiz şekillerde doğru olmayan mesajlar verilmektedir” dedi.

Serebral palsinin bebeklikten itibaren erken tedavisinin gerekli olmadığı yönünde ailelere telkinlerin yapıldığını anımsatan Dursun “Halbuki, serebral palsi’den şüphe ediliyorsa, bebek doğar doğmaz, tedavi mümkünse kuvözde başlamalıdır” vurgusunu yaptı. Spastik çocuklarda ve felçlerde kas kasılmalarının erken tedavilerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Dursun “Böyle olduğu halde, buna ‘gereksiz’ veya ‘zararlı’ bile dendiğine sıklıkla şahit olmaktayız. Oysa kas kasılmalarının tedavilerine geç başlandığında çoğu zaman iş işten geçmiş olabilmektedir” diye konuştu.

Serebral palsi’nin toplumsal yönü de ülkemizde çok zayıf olduğunu vurgulayan Prof. Dursun, eğitim kurumları adı altında çok yetersiz birimler hizmet vermeye çalışıldığını, bu çocukların iyi ve yeterli eğitimlerinin sağlanabilmesi için detaylı çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Dursun, özetle şunları söyledi: “Bu konuda ilgili kamu kurumları sorgulanmalı, gerekli hizmetleri sağlamalarının yolları aranmalıdır. Biz sağlık çalışanlarına, hasta ailelerine, sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşmektedir.  Felci ve serebral palsiyi olumlu yönde geliştirecek çok önemli tedaviler ve rehabilitasyon programları vardır. Tedavide hastalığın neden olduğu bulgular hafifletilebilir, hastanın bağımsızlık düzeyi arttırılabilir, bakımı kolaylaştırılabilir. Felçte ve serebral palside uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan hasta için en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Bu doğrultuda çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları gibi tedavi yöntemleri kullanılabilir. Ülkemizde bu hastalıkların tedavisi için gerekli rehabilitasyon merkezleri bulunmakla birlikte sayıları kısıtlıdır. Rehabilitasyon tıbbının önemli bir ekip elemanı olan ‘iş ve uğraşı terapisti’ yok denecek kadar az sayıdadır. Çok donanımlı rehabilitasyon merkezleri kurmaktan önce rehabilitasyon yapan sağlık elemanlarının yetiştirilmesi hedeflenmelidir.”   


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler