Altındağ için veda zamanı

Devlet sanatçısı Neriman Altındağ Tüfekçi, İstanbul'da toprağa verildi. Tüfekçi için ilk tören, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda düzenlendi. Törene katılan Arif Sağ, "Bugünlerde eğer Türkiye'de adımın önüne sanatçı yazılıyorsa o aile bunun sebebidir" dedi.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 10:53
Abone Ol google-news

İstanbul'da vefat eden Devlet Sanatçısı, hayatını Türk Halk Müziği'ne adayan Neriman Altındağ Tüfekçi için ilk tören, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarında düzenlendi.

İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahsen Özsoy'un, sanatçının öz geçmişini okumasının ardından konuşan Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Cihat Aşkın, okulun kimliğini oluşturan, halk müziğinin temelinde başköşede yerini alan Tüfekçi'yi kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

 

Arif Sağ'ın konuşması

Sanatçı Arif Sağ da İstanbul'a 1960 yılında geldiğini ve bir yıl sonra Neriman Altındağ Tüfekçi ile tanıştığını belirterek, bunun, Anadolu'dan İstanbul'a gelen binlerce insanın hayalini bile kuramayacağı bir tanışma olduğunu söyledi.

Sağ, ''O günden bu güne kadar biz o aile birçok şey paylaştık. Belki bugünlerde eğer Türkiye'de adımın önüne sanatçı yazılıyorsa o aile bunun sebebidir. Belki o aile ile tanışmasaydım başka işler yapacaktım'' dedi.

Nida ve Neriman Tüfekçi'nin, kendisi gibi birçok insanı doğru yönlendirdiğini ifade eden Sağ, Tüfekçi'nin çok nazik ve ciddi bir tavrı olduğunu, herkese soyadı ile hitap ettiğini anlattı. ''Bana bir hoca gibi, aynı zamanda bir ana gibi davrandı'' diye konuşan Sağ, kendisini yıllarca Tüfekçi'nin iki çocuğunun ağabeyi olarak hissettiğini söyledi.

Arif Sağ, Tüfekçi'ye layık olup olmadığını, onların koyduğu ilkeleri uygulayıp uygulayamadıkları konularının, önümüzdeki dönemlerde tartışılacağını dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti: ''Bugünkü yozlukta payımız var mı, yok mu? Biz kültürümüz yozlaşırken, onların bize öğrettiklerini, onların o gün verdikleri kavgayı biz bugün verebiliyor muyuz? Bunları ileride tartışacağız. Şimdi onun arkasından üzülüyoruz ama benim sevindiğim bir başka yan var. Bir kültür mirası bırakarak gitmesinin önemli bir yanı var. Yarın bir şeyler tartışırken o mirasın üzerinden tartışacağız. Ben anamı kaybettim gibi hissediyorum.''
 

Tüfekçi'nin sesinden türküler

Törende daha sonra Neriman Altındağ Tüfekçi'nin sesinden ''Kışlalar doldu bugün/Doldu boşaldı bugün/Gel kardaş görüşelim/Ayrılık oldu bugün'' türküsü dinlenildi. Bu sırada törene katılanların gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

 

Teşvikiye Camisi'nde tören düzenlendi

Tüfekçi için Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen törende, kızı Gamze Tüfekçi Yazıcı, damadı Öcal Yazıcı ve torunu Emir Ali Yazıcı ile oğlu Memil Sarısözen taziyeleri kabul etti.

Törene, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün yanı sıra aralarında Mustafa Sağyaşar, Ali Rıza Binboğa, Selahattin Alpay, Arif Sağ, Esat Kabaklı, Ümit Tokcan, Zafer Gündoğdu, Hüsamettin Subaşı, Mustafa Keser, Orhan Hakalmaz, Gökhan Tepe'nin de bulunduğu çok sayıda sanatçı ile akademisyen katıldı.

Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de çelenk gönderdi.

Neriman Altındağ Tüfekçi'nin Türk bayrağına sarılı tabutu, öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından omuzlara alınarak cenaze arabasına taşındı. Tüfekçi'nin cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler