Silivri'deki inceleme Ergenekon'dan bağımsız

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Cezaevleri Daimi Alt Komisyonu'nun Silivri'de yapacağı incelemelerin Ergenekon soruşturmasıyla ilgisinin olmadığını söyledi. Üskül "Alt komisyonumuz Silivri'de yer alan değişik tipteki cezaevi ve tutukevlerinde incelemelerde bulunacak" dedi.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 11:18
Abone Ol google-news

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Silivri'de yapacağı inceleme Ergenekon'dan bağımsız olarak yapılacak. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, komisyon bünyesinde "İnsanların kişilik haklarıyla basın özgürlüğü arasında bir dengenin kurulması gerektiği düşüncesinden hareketle bireylerin kişilik haklarının ihlal edilebildiği iddialarını araştırmak üzere alt komisyon" oluşturulduğunu da belirterek, "Her iki komisyon da Ergenekon soruşturmasından bağımsız olarak çalışacak" diye konuştu.

Üskül, yaptığı açıklamada, komisyon toplantısının ardından Silivri cezaevinde yapılacak incelemeler ve bir alt komisyon kurulacağı yönünde verdiği bilgilerin Ergenekon davasıyla ilişkilendirildiğini belirterek şunları söyledi: "Daha önce de değişik cezaevi ve tutukevlerinde inceleme yapan alt komisyonumuz, Edirne, Tekirdağ, Sincan, Diyarbakır'da yaptığı incelemelerin ardından bu kez de Silivri'de yer alan değişik tipteki cezaevi ve tutukevlerinde incelemelerde bulunacak. Bu cezaevi ve tutukevlerinin şartlarını inceleyecek. Oralarda insan hakları açısından sorunlar olup olmadığını saptayacak ve raporunu yazacak. Diğer bir konu da basın özgürlüğü kullanılırken insanların kişilik haklarıyla basın özgürlüğü arasında bir dengenin kurulması gerektiği düşüncesinden hareketle bireylerin kişilik haklarının ihlal edilebildiği iddialarını araştırmak üzere bir alt komisyon oluşturuldu.  Her iki komisyon da Ergenekon soruşturmasından bağımsız olarak kurulmuştur ve çalışacaktır. Görev alanı geneldir."

 

"Kot taşlama işçilerinin adresleri belli değil"

Komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'ın, kot taşlama işçileriyle ilgili bir alt komisyon kurulup inceleme yapılmasını önerdiğini belirten Üskül, kendilerine başvuru yapan kişilerin, adreslerinin belli olmadığını söyledi.

Üskül, basın aracılığıyla o kişilerin çalıştıkları işyerlerinin de kendisine bildirilmesini istediğini, ancak bu konuda bir yanıt gelmediğini dile getirerek, konuyla ilgili çalışmalarını sürdüreceklerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan istedikleri yazının cevabını bekleyeceklerini kaydetti.

3 ülkede inceleme

Üskül, geçen yıl Almanya ve Hollanda'da yaşayan Türk veya Türk asıllı kişilerin karşılaştıkları sorunlarla ilgili inceleme gezisi yaptıklarını hatırlatarak, Dışişleri Bakanlığının benzeri inceleme gezisinin Avusturya, Fransa ve Belçika'ya da yapılmasının yararlı olacağını belirttiğini söyledi. Üskül, ''28-29 ve 30 Nisan'da Avusturya'ya bir inceleme gezisi yapmak üzere hazırlıklarımız devam ediyor. Bu konuda komisyona bilgi verdim'' dedi.

Diyarbakır'da yapılan inceleme

Toplantıda, ''Her Türlü Şiddet, İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesiyle Ceza ve Tutukevleri İnceleme Daimi Alt Komisyonunun'' inceleme sonuçlarının üyelere aktarıldığını vurgulayan Üskül, şöyle devam etti: ''Diyarbakır Cezaevinin eski halini basın mensupları da çok iyi hatırlayacaklardır. Özellikle 12 Eylül yönetiminin ardından orada insanlık dışı uygulamalarının yapıldığını herkes biliyor. Cezaevini inceleyen alt komisyonumuzun değişik partilerden üyeleri, durumun şimdi çok farklı olduğunu tespit ettiklerini ifade ettiler. Telefonla Kürtçe konuşma konusunda bir sorun yaşanmadığını belirlemişler. Cezaevi içinde kötü muamele şikayetlerinin yapılmadığını tespit ettiler. Türkiye'nin her yerindeki cezaevlerinde olduğu gibi orada da elbette bir yoğunluk var, bunun yarattığı sorunlar var. Cezaevlerinde bulunan kişilerden biz zaman zaman yargılamanın uzun sürdüğü konusunda şikayetler alıyoruz. Ancak yargı alanına müdahale etmemiz söz konusu değil. Komisyon olarak yargıya, 'Neden yargılama uzuyor, neden soruşturmalar zamanında yapılmıyor, neden iddianemeler kısa sürede hazırlanmıyor' gibi bir soru sormamız dahi mümkün değil. Hapishanelerden bu konularda çok sayıda şikayet geliyor. Bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok''

Basında çıkan haberler için de alt komisyon

Komisyon Başkanı Zafer Üskül, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde değişik olaylar yaşandığını, bunlara karışanlar hakkında soruşturmalar açıldığını ve bunların medyaya yansıdığını söyledi.

Medyada yer alan haberlerle ilgili alt komisyon kurulmasına ilişkin sözlerini biraz daha açmasını isteyen gazeteciye Üskül, şu yanıtı verdi: ''Şöyle bir iddia var; insanlar gözaltına alınıyor. Görüntüler yayınlanıyor. Telefonları dinlenmişse, o dinlemenin çözümleri bazen yayınlanıyor. Bazı kişiler, suçluymuş gibi takdim edilebiliyor. Ortada insan hakkı ihlali varsa, komisyonumuz, konunun üzerine gitmeyi görev alanının içinde saymıştır. Üyelerden böyle bir öneri geldi ve alt komisyon oluşturuldu''

Üskül, toplantıda CHP'nin Kuran kursu açılımının görüşülmediğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler