"Acil müdahale gücü Rusya'ya pahalıya mal olur"

Moskova'da dün yapılan Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütü (OGAÖ) zirvesinde ''Acil Müdahale Gücü'' oluşturulması kararının ekonomik kriz döneminde Rusya'ya maliyetinin çok pahalı olabileceği bildirildi.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 11:34
Abone Ol google-news

OGAÖ ve Avrasya Ekonomik Topluluğu (EVRAZES) zirveleri ve buralarda alınan kararlar Rus basınında bugün geniş şekilde yer buldu.

Nezavisimaya Gazetesi, ''Rusya komşularıyla para ve asker paylaştı'' başlığıyla yayımladığı haberde, Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in dünkü zirvenin ardından yaptığı konuşmada, ''Acil Müdahale Gücü oluşturulması kararının uzun müzakereler sonunda alındığı ve bu gücün mevcut tüm tehditlere karşı olduğu'' yolundaki sözlerine dikkat çekildi.

Haberde, acil müdahale gücü oluşturulmasının özellikle Güney Osetya savaşından sonra gündeme geldiği belirtildi.

''RBK Daily'' Gazetesi de , ''Rusya'nın Kredili Savunması'' başlığıyla yayımladığı haberde, Rusya'nın askeri ve siyasi adımlarının ekonomik boyutları üzerinde duruldu.

Haberde, Belarus'un Moskova'daki zirvede 1 milyar, Kırgızistan'ın 2 milyar ve Ermenistan'ın 500 milyon dolar kredi aldığı belirtilerek, Minsk'in 2,8 milyar, Bişkek'in de 1,7 milyar dolar ilave yardım vaadi aldığı kaydedildi.

Rusya'dan mali yardım alan bu ülkelerin çok taraflı politika yürütmeye devam ettikleri vurgulanan haberde, ''Moskova'dan yardım talebinde bulunan Belarus bu arada batıyla da görüşmelerini sürdürmekte'' denildi.

Rusya Dış ve Savunma Politikası Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitriy Suslov gazeteye yaptığı açıklamada, önceden eski Sovyet Cumhuriyetlerini ''karşılıksız besleyen'' Rusya'nın, şimdi yardımlarının karşılığında jeopolitik çıkarlarının korunmasını talep ettiğini söyledi.

Novaya İzvestiya gazetesinde de, ''NATO'dan daha kötü değil'' başlığıyla yayımlanan haberde, dün öğleden sonra yapılan EVRAZES toplantısına atıfta bulunularak, krizle mücadele için oluşturulan 10 milyar dolarlık fona dikkat çekildi.

EVRAZES'te de, Acil Müdahale Gücündeki gibi asıl yükü Rusya'nın çektiğinin ifade edildiği haberde, ''Moskova, EVRAZES çerçevesinde oluşturulması planlanan bu fona 7,5 milyar, Kazakistan 1 milyar dolar vereceğini açıklarken, diğer ülkelerin para koyup koymaması konusunda henüz bir karar almadığı'' kaydedildi.

''Gazeta'' Gazetesinde de, ''Yıkılamaz acil müdahale bloku'' başlığıyla yayımlanan haberde, söz konusu müdahale gücünde 15 bin askerin görev alacağı kaydedildi.

Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı Leonid İvaşov gazeteye yaptığı açıklamada, Moldova, Moğolistan, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi ülkelerle de çalışmak gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Acil müdahale gücü oluşturulmasında Şanghay İşbirliği Örgütü içinde bir askeri güç oluşturma amacı bulunuyor. Ayrıca ülkeler arasındaki askeri işbirliğinde her ülkenin sorumluluğunun kesin bir şekilde belirlenmesi amaçlanıyor. Örneğin Belarus herhangi bir sıcak noktaya anayasayı gerekçe göstererek askerini göndermiyor. Benzer durum diğer ülkelerde de var. Herhangi bir kriz döneminde yine Rusya'nın harekete geçmesi gerekiyor.''


"Zirve olarak başladı, bloka dönüştü"

Hükümetin yayın organı olarak kabul edilen ''Rossiyskaya Gazeta'' da, ''Güçlerin toplamı'' başlığıyla yayımlanan haberde, OGAÖ çerçevesinde acil müdahale gücünün eskiden de bulunduğunu belirterek, ''ancak bölgedeki yüksek çatışma potansiyeli dikkate alınarak, yeni bir işbirliği seviyesine geçilmesi gerekiyordu'' denildi.

Medvedev'in dün yaptığı açıklamada, bu gücün daha önce ''sadece kağıt üzerinde kaldığını vurguladığına'' dikkat çekilerek, ''Bundan sonra NATO'dan daha kötü olmayan, en son askeri teknolojiyle donatılan çağdaş askeri birlikler oluşturma niyetindeyiz'' ifadelerini kullandığına dikkat çekildi.

 

"Kırgızistan tercihini Rusya'dan yana yaptı"

Nezavisimaya Gazetesi de ayrıca Kırgızistan'ın, Rusya'dan kredi aldıktan sonra ABD'ye, bu ülkedeki askeri üssü boşaltması için 6 ay süre verdiğini belirterek, ''Bişkek, stratejik ortaklık konusunda tercihini Rusya'dan yana kullandı'' denildi.

Gazetedeki ilgili haberde, Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev'in bu tercihini yorumlayan batılı uzmanların, ''endişelerini dile getirdikleri'' ifade edilerek, bu uzmanların, ''dış politikada Rusya'yı ana ortak olarak seçen Kırgızistan'ın, kuzey komşusuna tamamen bağımlı hale gelebileceğini savundukları'' kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler