Laikliğin 72. yıldönümü

TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Çağdaş devletin temel niteliklerinden biri olan laiklik, din ve vicdan özgürlüğünü teminat altına almasının yanı sıra toplumsal barışın da temelini oluşturmuştur'' dedi.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 11:56
Abone Ol google-news

TBMM Başkanı Köksal Toptan laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na girişinin 72. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Büyük Atatürk'ün önderliğinde yokluklar içerisinde verilen Kurtuluş Savaşı sonrasında kurulan Cumhuriyet'in temel değerlerinden laiklik ilkesinin, Anayasaya girişinin 72. yıldönümünü sevinç ve gururla kutladıklarını bildiren Toptan, Cumhuriyet'in ilanının, özgürlük, demokrasi ve çağdaşlık gibi kavramlarla ülke insanına yeni bir dönemin kapılarını açtığını ifade etti.

Cumhuriyet sayesinde milletin demokrasi, laiklik, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler gibi evrensel değerlerle tanıştığını vurgulayan Toptan, mesajında şunları kaydetti:
''Hukuk, eğitim ve hayatın diğer alanlarında yapılan düzenlemelerin ardından laiklik, 1937 yılında bir anayasal ilke olarak kabul edilmiş ve Anayasamızda Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerinden biri olarak yer almıştır. Çağdaş devletin temel niteliklerinden biri olan laiklik, din ve vicdan özgürlüğünü teminat altına almasının yanı sıra toplumsal barışın da temelini oluşturmuştur. Büyük Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma yolunda ilerleyen Cumhuriyetimiz, laiklik sayesinde demokrasi kültürünü olgunlaştırarak geliştirmiştir.

Saygı ve hoşgörünün sigortası olan laiklik, bütün toplum kesimlerinin, çeşitli inanç biçimlerinin bir arada barış içerisinde yaşayabilmesinin de güvencesidir. Laiklik ilkesinin sağladığı özgürlük ve saygı ortamını koruyup geliştirmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Büyük Milletimiz, çağdaşlaşma yolundaki yürüyüşünden hiçbir zaman vazgeçmeyecek ve demokratik, laik Cumhuriyet'i geliştirerek sonsuza, kadar yaşatacaktır. Bu duygularla laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na girişinin 72. yıldönümünü kutluyor, tüm vatandaşlarıma selam ve sevgilerimi iletiyorum.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler