"Bir dahaki seçimde daire dağıtacaklar"

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, vatandaşların, iktidarın bir sonraki seçimde ne dağıtacağını merak ettiğini ifade ederek, ''Bir dahaki seçimde muhtemelen tapu, bedava daire dağıtacaklar'' dedi.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 12:29
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol ve Hakkı Suha Okay, Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaretinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP'nin, Ergenekon soruşturması kapsamında bulunan silahlara ilişkin verdiği Meclis Araştırma önergesinin, TBMM Başkanlığı'nca işleme alınmamasının anımsatılması üzerine Okay, TBMM'de ilk kez, Meclis Başkanı'nın, Anayasa'nın 138. maddesini dayanak göstererek, bir önergeyi iade ettiğini savundu..

Okay, geçmişte dava sürerken Uğur Mumcu, lojman cinayeti ve faili meçhul cinayetler ile Susurluk konusunda araştırma komisyonlarının çalıştığını hatırlatarak, sorunun Anayasa'nın 138. maddesini yorumlamaktan kaynaklandığını belirtti.

Araştırma önergesini vermelerinin ardından, Meclis Başkanı'nın 10 gün düşünüp veya danıştıktan sonra önergeyi işleme koymadığını dile getiren Okay, bakanların, bu önergenin Anayasanın 138. maddesine aykırı olduğu yönünde açıklamalarda bulunduğunu kaydetti.

''İçtüzük ihlali yaptı"

Okay, silahların nereden geldiği ve ne zaman gömüldüğünün, araştırılmasının neden engellenmek istendiğini, sorarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ben, kişisel merakımı tatmin etmek istemiyorum. Doğrudan beni çok fazla ilgilendirmiyor ama Türkiye Cumhuriyeti'ni ilgilendiriyor. Sayın Meclis Başkanı, tarafsız kimliğiyle inisiyatif koyması gerekirken, bu konu Anayasa Mahkemesi kararı, doktrin ve bir çok örneğiyle araştırma komisyonu kurulması için yol gösterici olunduğu halde, niye işleme konulmadı? Meclis Başkanı'nın, tarafsız kimliği zedelenmiş, gölgelenmiştir. Eylemli olarak Meclis İçtüzük ihlali yapmıştır. Buna hakkı yoktur. Bu bir fiili durumdur. Başkan, 30 Ocak kararında ısrarcı olursa yargı yoluna başvuracağız. İdare mahkemesinde, Meclis Başkanı'nın bu tasarrufunun yargı kararıyla hatalı olduğunu tescil ettireceğiz.''
 

''Kazı kazan gibi"

CHP Grup Başkanvekili Anadol, Türkiye'de ''kazı kazan'' gibi kazdıkça, silahların çıktığını söyledi. Bu konunun siyasallaştırılmak istendiğini savunan Anadol, ''Bu gidişle Ergenekon davasıyla birleştirilmeyen bir Deniz Feneri Davası kalacak herhalde'' dedi.

Hukukçulara göre, Ergenekon davasının uzun süreceğine işaret eden Anadol da silahların nereden geldiği, ne zaman, kimin tarafından gömüldüğünü öğrenmek için davanın bitmesini mi beklemeleri gerektiği sorusunu yöneltti.
 

''Bu ayıbı, demokrasimize bulaştıran"

Tunceli'de, yardıma muhtaç vatandaşlara beyaz eşya dağıtılmasına ilişkin bir soruyu yanıtlarken Anadol, yasalara göre, oy alma amacıyla bu şekilde rüşvet dağıtmanın açıkça suç olduğunu, devletin de valilik aracılığıyla bu suçu işlediğini öne sürdü.

Anadol, yardımların kömürden beyaz eşyaya dönüşmesinin, demokrasi açısından çok büyük ayıp olduğunu ifade ederek, ''Bu ayıbı, demokrasimize bulaştıran iktidar, suçludur'' diye konuştu.

Okay da vatandaşların, iktidarın, bir sonraki seçimde ne dağıtacağını merak ettiğini belirterek, ''Soğan, patatesten buzdolabına... Bir dahaki seçime muhtemelen tapu, bedava daire dağıtacaklar herhalde'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler