Soyer, Babacan ile görüştü

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, ''Rumların Türkiye ile tartışmaya değil, Kıbrıs Türk'ü ile eşitlik temelinde barışmaya ihtiyacı var'' dedi.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 12:41
Abone Ol google-news

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs Rum liderliğinin Türkiye ile tartışmaya değil, Kıbrıs Türk'ü ile eşitlik temelinde barışmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Başbakan Soyer, resmi temaslarda bulunmak üzere dün gece KKTC'ye gelen Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Soyer, Başbakanlıktaki kabulü sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kıbrıs Türküne her zaman destek olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin maddi manevi desteğinin hiçbir zaman göz ardı edilemeyeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, Türkiye ile ortak belirlenen politikaya bağlı olarak Kıbrıs müzakerelerini sürdürdüğünü belirten Soyer, tek devlet çatısı altında iki kesimli, iki toplumlu, siyasi eşitlik temelinde federal bir çözümü amaçladıklarını söyledi.

''Görüşme sürecinin hem bölgeye, hem Türk-Yunan ilişkilerine, hem de Avrupa'nın genişleme sürecindeki demokratik ilkelere uygun bir sonuç, istikrar ve barış getirmesi'' dileğinde bulunan Soyer, Türkiye'nin bu konuda verdiği desteğin çok önemli olduğunu kaydetti.

Rum propangası gerçek dışı

Kıbrıs Rum yönetiminin Türkiye'yi uzlaşmazlığın adresi olarak gösterme propagandasının ne kadar gerçek dışı olduğunun, görüşme sürecinde meydana gelen gelişmelerle bir kez daha kanıtlandığını vurgulayan Soyer, Kıbrıs Rum siyasi liderliğine şu çağrıyı yaptı:
''Türkiye ile tartışma değil, Kıbrıs Türkü ile barışmaya ihtiyaçları vardır ve Kıbrıs Türkü ile barışıp, Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinin gelişmesine katkı koymak görevleri vardır. Bunun için Türkiye ile uğraşmak yerine, Kıbrıs Türkü ile eşitlik temelinde barışmayı öne almak zorundadırlar. Ve bu şekilde Türkiye-Yunanistan ilişkilerine ve Avrupa'ya, bölge ilişkilerine, barışa katkı koymak zorundadırlar''

Kıbrıs Rum kesiminin çözüm olmadan haksız bir şekilde Avrupa Birliği üyesi olduğuna işaret eden Soyer, Kıbrıs Türklerini de AB kurumlarında Rumlar kadar eşit ortak yapma hedefinde olduklarını belirtti. Soyer, Babacan'ın ziyaretinin yararlı olacağını da söyledi.

Dışileri Bakanı Babacan

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, ''Bizim için KKTC çok özel önemi olan bir yer, Kıbrıs önemli bir dava'' dedi.

Babacan, görüşmelerde Kıbrıs müzakere sürecini ve ikili ilişkileri gözden geçireceklerini belirterek, 2009'un Kıbrıs için önemli bir yıl olduğunu kaydetti ve müzakere sürecini desteklediklerini söyledi.

Türkiye'nin Kıbrıs Türklerine her zaman destek olduğunu ve bu desteğin süreceğini ifade eden Babacan, Kıbrıs Türklerinin on yıllardır maruz kaldığı haksız uygulama ve izolasyonların aşılması için çabaların sürdüğünü belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler