"Işık ustası" son yolculuğuna uğurlandı

Türkiye'de sahne ışıklandırmasının öncülerinden olan devlet tiyatroları emekli ışık dekoratörü Mehmet Nuri Özakyol için Büyük Tiyatro'da tören düzenlendi.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 13:13
Abone Ol google-news

Türkiye'de sahne ışıklandırmasının öncülerinden olan Devlet Tiyatroları (DT) emekli ışık dekoratörü Mehmet Nuri Özakyol son yolculuğuna uğurlandı.

Özakyol için Büyük Tiyatro'da düzenlenen törene, Özakyol'un yakınlarının yanı sıra, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Genel Müdür Yardımcısı Şenol Tiryaki, Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürü Erdoğan Davran, DT Başrejisörü Rüştü Asyalı ve sanatçılar katıldı.

Özakyol anısına saygı duruşuyla başlayan törende konuşan Asyalı, Özakyol'un boşluğunun doldurulamayacağını, sahne ışıklandırması konusunda bir usta olduğunu söyledi. Özakyol'un birikimi ve deneyimiyle sahnede renkleri güzelliklere dönüştürdüğünü ifade eden Asyalı, kendisinin de 40 yıldır oyuncu ve yönetmen olarak bu ışık ustasına çok şey borçlu olduğunu belirtti.

Özakyol'un ''arı gibi çalışkan olduğunu ve ipek böceği gibi ördüğü kozayla tüm sahnedekileri içine aldığını'' aktaran Asyalı, bugün de öğrencilerinin kurumda görev yaptıklarını söyledi.

''Işığı kirpiğinde hissedersen"


Kendisinin de Mehmet Nuri Özakyol'dan çok şeyler öğrettiğini anlatan Rüştü Asyalı, ''O, 'ışığı eğer kirpiklerinde hissedersen sahnede doğru yerdesin demektir' derdi. 40 yıldır böyle yapıyorum ve sevgiyle kulaklarını çınlatıyorum'' sözleriyle kendisine kazandırdıklarını özetledi.
 

''Keşanlı Ali Destanı'' adlı tiyatro klasiğinde birlikte çalıştığı Özakyol ile ilgili bazı anıları da törene katılanlarla paylaşan Asyalı, Özakyol'un kendisinin isteğiyle sahneyi bir anda özel bir ışık kullanarak şiirsel bir havaya kavuşturduğunu ifade etti. Asyalı, ''Ben de, 'hay atana rahmet, şimdi oldu' derdim. Ama bu kez olmadı Nuri Ağabey... Sen bize ışığınla her zaman güzellikler sundun. Işıklar içinde yat. Devlet Tiyatroları ailesinin başı sağ olsun'' diyerek duygularını aktardı.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen de Özakyol'un yalnızca Devlet Tiyatrolarına değil tüm sanat kurumlarına büyük emeğinin geçtiği belirterek, tüm sanat camiasına baş sağlığı dileğinde bulundu.

Mehmet Nuri Özakyol'un kızı Nedret Özakyol ise küçüklüğünden itibaren yaşamının babasının işi dolayısıyla sanat kurumlarında geçtiğini söyledi. Babasıyla beraber sürekli kurumun arka kapısındaki sanatçı girişinden Büyük Tiyatro'ya girdiklerini anlatan Özakyol, ''Onun için bugün de onun cenazesine gelirken yine arka kapıdan geldim. Babam, sanat kurumlarına verdiği emeğin yanında, Zeki Müren gibi ustaların sahne aydınlatmasını da yaptı. Ben babamın ışığa doğru yola çıktığına inanıyorum'' dedi.

Törende, tiyatro yönetmeni Akif Yeşilkaya ile DT ışık dekoratörlerinden Ozman Uzgören de Özakyol ile ilgili duygularını paylaştı.

Mehmet Nuri Özakyol, törenin ardından Kocatepe Camii'nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Gölbaşı Mezarlığı'nda toprağa verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler