Tarihi olay müze evde canlandırılacak

İstiklal Savaşı sırasında Karadeniz'de batırılan ve daha sonra tekrar yüzdürülerek Türk denizcilik tarihinine geçen ''Rüsumat 4 No. Gemisi'' olayı, Ordu Belediyesi'nce hazırlanan projeyle yeniden canlandırılacak.

Yayınlanma: 12.01.2013 - 13:23
Abone Ol google-news

Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Rüsumat 4 No. Gemisi'nin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Rüsumat 4 No. Gemisi'nin Yunan gemileri tarafından sıkıştırıldığı sırada Ordu Limanı'na demirleyerek saldırıdan kurtulduğunu anlatan Torun, şöyle konuştu:

''Rüsumat 4 No. Gemisi olayı bizim için çok önemli. Çünkü Ordulular gemiyi bir gecede batırarak içindeki cephaneyi kıyıya taşımışlardır. Hemen bir gün sonrasında ise gemiyi tekrar yüzdürmüşlerdir. Bu bölge işgal edilmemiş olmasına rağmen bu olay Orduluların Kurtuluş Savaşı sırasında ortaya koydukları kahramanlığı ifade ediyor.''

Müze evde yeniden canlandırılacak

Torun, Rüsumat 4 No. Gemisi olayını hazırladıkları projeyle yeniden canlandırmak istediklerini vurgulayarak, ''Tarihi dokusu olan bir evimizi Rüsumat 4 No. Gemisi olayının canlandırıldığı müze evi haline getireceğiz'' dedi.

Projenin ön çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Torun, ''Eğer kıyaslamak gerekirse, İstanbul'da Fetih 1453 Panorama alanı var. Orada İstanbul'un fethi canlandırılıyor. Biz de tarihi dokusu olan bu alanda Rüsumat 4 No. Gemisi'nin Ordu'ya geldiği, batırıldığı ve tekrar yüzdürüldüğü o anları canlandıracağız. Ses efektleri, o anda yaşanan gürültüler birebir uygulanacak. Bununla ilgili çalışmalarımızı başlattık, inşallah 2013 yılı ortalarında bitirmiş olacağız'' ifadelerini kullandı.

Rüsumat 4 No. Gemisi olayı

Kurtuluş Savaşı'nın şiddetli yaşandığı günlerde düşman saldırısından korunmak için 17 Ağustos 1921'de Ordu sahiline demirleyen Rüsumat 4 No. Gemisi'nin içindeki cephane, Orduluların da yardımıyla boşaltıldıktan sonra düşman kuvvetlerini yanıltmak amacıyla gemide yangın çıkarıldı. Bunun üzerine düşman gemileri Rüsumat 4 No. Gemisi'ne yaklaştıklarında birkaç merminin patlamasından korkarak geri döndü.

Düşman gemilerinin uzaklaşmasının ardından, gemiyi yeniden yüzdürmek için gemi personeli ve Ordulular seferber oldu. İlk olarak gemi içerisine dolan sular tahliye edildi. Yağlı sular içinde çalışılarak geminin bazı parçaları yeniden monte edilerek makine dairesindeki suların boşaltılması sağlandı. Gemi başçarkçısı, belediyeden temin ettiği fındık kabukları ile ocakları yakarak basıncın yükselmesini sağladı. Fındık yağı ile de makineler yağlandıktan sonra gemi manevraya hazırlandı. Kaptan, yapılan çalışmaların ardından makineleri 'tam yol' yaparak, karaya oturan gemiyi yeniden yüzdürmeyi başardı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler