'Her insan bir kainattır'

18 yıl önce öldürülen yazar, şair, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Onat Kutlar anıldı.

Yayınlanma: 12.01.2013 - 14:22
Abone Ol google-news

18 yıl önce 30 Aralık’ta The Marmara Otel’e yapılan bombalı saldırı sonucu Yasemin Cebenoyan ile birlikte yaşamını yitiren yazar ve şair, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Onat Kutlar dün Aşiyan’daki mezarı başında anıldı. Saldırı sonrası ağır yaralanan Kutlar, 11 Ocak’ta hastanede hayatını kaybetmişti.

Anmaya eşi Filiz Kutlar, kardeşi Ege Kutlar, çocukları Gazel Kutlar ve Mazlum Kutlar, kuzeni Ahmet Kutlar, dayısı Rauf Kutlar’ın yanı sıra Tuncel Kurtiz, Ali Uçansu, Adnan Özyalçıner, PEN üyesi Sabri Kuşkonmaz ve Cumhuriyet gazetesi Genel Koordinatörü Akın Atalay katıldı.

Eşi Filiz Kutlar yaptığı konuşmada, “Bu yıllar çok mutlu geçebilirdi. Çok kısa süren bir mutluluk oldu bizimkisi. Hepsi 5 yıl. O gün, 30 Aralık evlenme yıldönümümüzdü. Buluşup yemeğe gidecektik. Benim sevdiğim lokantada yer ayırtmıştı. Kimbilir kaç kitap yazacaktı, projeleri vardı. Benim için büyük bir kayıp ama ülke ve dostları için de büyük bir kayıp oldu” dedi.

Adnan Özyalçıner ise anmada şunları söyledi: “Onat biliyordu ki temel gerçek emek-sermaye gerçeğidir. İnsanların bir arada barış içinde yaşaması gerçeğidir. Nitekim, “Yeter ki Kararmasın” kitabında Barış Derneği davası dolayısıyla içeride olan Hüseyin Baş’a mektuplar yazmıştı. O mektuplar bugünü de kapsıyor. Şöyle diyordu; “Düşünüyorum da içeride olan sen misin yoksa bizler miyiz?” O bugünün de sorusu. Onat Kutlar bu mektupları hepimize yazdı. Bu mektupları sık sık okumalı, yeniden düşünmeliyiz. Çünkü öğretmenlerin, öğrencilerin hapse atıldığı bu günlerde o soru gerçek bir soru. Evet, bizler şu an içerideyiz. Ama Onat bu konuda umutlu bir adamdı. Öldürülmeden önce Cumhuriyet’e yazdığı bir yazıda, yılbaşında Pierre Loti Kahvesi’nde acı kahvesini içerken “Haliç üstünden doğacak yeni yıl güneşini görmek için buradayım” diye yazıyordu. Onat hep bu yeni yıl güneşini gördü ve görecektir. Bizim de bu yeni yıl güneşini görmemizi istiyor bence.”

Onat Kutlar’dan beş gün küçük olduğunu hatırlatan Tuncel Kurtiz ise “Benim kolum kanadımdı. O bir yıldızdı. “Her insan bir kâinattır” der Bedreddin. “Her insanda milyarlarca yıldız vardır. Ama gizlidir” der. Onat kendisindeki yıldızları açığa çıkarabilmiş, onları parlatabilmiş ve dünyayı aydınlatabilecek bir adamdı” şeklinde konuştu.
         
 
 
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler