"Kıbrıs Türk halkı hâlâ izolasyon altında"

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "2004 yılında çözüme 'evet' dediği halde Kıbrıs Türk halkının hala izolasyon altında olması kabul edilebilir bir durum değil" dedi. Babacan, KKTC'deki temasları çerçevesinde KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'yı ziyaret etti.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 13:44
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ali Babacan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'yla görüştü. Babacan, yaptığı açıklamada Kıbrıs müzakere süreci dikkate alındığında 2009 yılının KKTC için önemli bir yıl olacağını belirterek, Türkiye'nin müzakere sürecini desteklediğini, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve KKTC hükümetine destek ve güvenlerinin tam olduğunu söyledi.
 

"Çözümün parametreleri belli"

"Önemli olan adada kalıcı ve adil bir çözüme ulaşmaktır. Bunun da aslında ana ilkeleri, parametreleri bellidir" diyen Babacan, BM'nin onlarca yıldır devam eden süreçte yerleşmiş parametrelerinin, nasıl bir çözüm olması gerektiğini açıkça gösterdiğini vurguladı ve şöyle devam etti:
"İki kesimliliğe dayanan, iki kesimin siyasi eşitliğine dayanan, iki kurucu devletin bir araya gelip oluşturacağı bir ortaklık ile Kıbrıs'ın devamı, bu parametreler bazında bir çözüm gerçekten önemlidir diye düşünüyoruz. Yine 1960 anlaşmaları, garanti ve ittifak konusu, bu da çözüm şöyle ya da böyle olsun, bunların devamı da yine önemlidir."

Görüşme sürecine tam destek verdiklerini ifade eden Babacan, görüşmelerin kısa süre içinde sonuçlanmasını ve Kıbrıs Türk halkının onlarca yıldır maruz kaldığı haksız uygulamaların sona ermesini dilediğini söyledi.

Kıbrıs Türk halkının 2004 yılında çözüme "evet" dediği halde hala izolasyon ve kısıtlama altında olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirten Babacan, bu durumun bir an önce düzeltilmesinin KKTC'nin ekonomik kalkınması açısından da büyük önem taşıdığını kaydetti.
 

Turgay Avcı

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Avcı da ziyaretin kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin Kıbrıs Türklerine desteğinin karşılıksız olduğunu söyledi ve destek için şükranlarını sundu.

Kıbrıs Türklerinin çözüm için masada olduğunu, Türkiye'nin de buna tam destek verdiğini kaydeden Avcı, Kıbrıs Türkünün görüşme için masada olmasının herhangi bir çözüme "evet" demesi anlamına gelmediğini vurguladı. Avcı, bu yönde Rum siyasileri uyardıklarını belirterek,

Rumların, "İki halk yoktur, iki eşit kurucu devlet yoktur" düşüncelerinden vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Avcı, çözüm sürecinde Türkiye ile birlikte ortaya koydukları çözüm parametrelerinin çok açık ve net olduğunu söyleyerek, bunları iki kesimlilik, iki eşit kurucu devletten oluşacak yeni bir ortaklık, siyasal eşitliğe sahip iki halk ve Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğü olarak sıraladı.
 

"Garantörlük tartışılmaz"

Rum tarafının "Garantörlüğe gerek yok" tartışması yaptığına işaret eden Avcı, "Son yaşanan Gazze olayları anavatanımızın garantörlüğünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha dünyaya göstermiştir. Anavatanımız olmasa Kıbrıs Türkünün bugünkü hali Gazze'den de beter olurdu. O bakımdan garantörlüğümüz tartışılmaz, garantörlük Kıbrıs Türkünün güvenidir, huzurudur, geleceğidir" dedi.

Kıbrıs Türklerinin Türkiye'nin desteğiyle yoluna devam edeceğini kaydeden Avcı, AB'nin de izolasyonların kaldırılması için verdiği sözü bir an önce yerine getirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler