Kriz paketi mecliste

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ekonomik kriz sebebiyle, Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ayrı ayrı hazırladığı iyileştirmelerin birleştirilerek Meclis gündemine taşıdıklarını açıkladı.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 14:30
Abone Ol google-news

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 23 maddelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan 11 maddelik tasarılardan oluşan toplam 34 maddede değişiklik yapılmasını öngören Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili bilgi vermek üzere bugün muhalefet partilerinin gruplarını ziyaret ettiklerini söyledi.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte CHP, MHP ve DTP gruplarını ziyaret ettiklerini ve tasarıyı takdim ettiklerini belirten Çelik, tasarının önümüzdeki hafta Salı günü komisyonda ele alınması ve seri bir şekilde yasalaşması konusunda görüşlerini aktardıklarını söyledi. Çelik, bir uzlaşı içinde yasanın biran önce geçmesinin Türkiye açısından, yaşanan küresel finansal kriz açısından önem taşıdığını muhalefet gruplarına ilettiklerini bildirdi.
 

49 il'in teşviği 1 yıl daha uzatılıyor

Tasarının, ekonomik durgunluğu gidermeye yönelik bazı vergisel düzenlemeler getirdiğini belirten Çelik şöyle konuştu:  "Bunların bir tanesi fon girişini hızlandırmaya, yabancı sermayenin girişini hızlandırmaya dönük düzenleme. Ayrıca 49 ildeki teşviki 1 yıl daha uzatmaya dönük düzenlemeyi içeriyor. Tarım ürünleriyle ilgili lisanslı depoculuğu özendirmeye dönük bir teşvik içeriyor. Internetten alınan yüzde 15'lik verginin yüzde 5'e indirilmesiyle ilgili düzenleme getiriyor. Hurda araçlarla ilgili motorlu taşıt vergisinin silinmesi yönünde düzenleme getiriyor. Bazı işlemlerden alınan harçlar konusunda yeni düzenlemelerle ilgili Bakanlar Kurulu'na yetki verilmesini öngörüyor. Kısa çalışma ödeneğinin süresinin ve miktarının artırılmasıyla ilgili bir düzenleme var.

20 bin öğrencimizi ilgilendiren ve Sosyal Güvenlik Reformu neticesinde bir mağduriyet oluşturan kısmi zamanlı çalışan öğrencilerle ilgili düzenlemeyi değiştiriyoruz. Genç ve kadın istihdamıyla ilgili yıllık bir süre vardı. Ekonomik kriz dönemine isabet ettiği için bu düzenlemeden istediğimiz verimi alamadık. Bu konuyla ilgili sürenin uzatımını Bakanlar Kurulu'na yetki olarak veriyoruz. Gerektiğinde Bakanlar Kurulu süreyi 1 yıl daha uzatarak genç ve kadın istihdamının teşvikinin 5 yıl süreyle devamı konusunda yeni bir açılım getirme imkanına kavuşuyor. Beyannamelerle ilgili gerek Maliye Bakanlığı, gerekse Çalışma Bakanlığı'na verilen bildirgeler var. Bu bildirgeleri tekleştirmeye dönük düzenlemeleri de içeriyor"

34 maddeden oluşan bu tasarının ilave düzenlemelerle birlikte biran önce Komisyon'dan geçerek Genel Kurul'a inmesi ve yasalaşması konusunda bir mutabakat arayışı içinde olduklarını belirten Çelik, Grup Başkanvekilleriyle verimli ve yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.
 

Muhalefetin önerileri alınacak

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çelik, muhalefet partilerinin tepkilerinin sorulması üzerine yasa Meclis'e gelmeden önce muhalefetle bunları paylaşmayı uygun bulduklarını belirtti. Görüşmelerin çok verimli geçtiğini kaydeden Çelik, muhalefetin katkılarını komisyon safhasında alacaklarını bildirdi. Çelik, mutabakat sağlanan bu kadar önemli düzenlemeleri hızlı bir şekilde geçirme imkanı bulacaklarını ifade etti. Çelik, Meclis'e sevk edilmeden önce muhalefetin önerilerini de tasarıya ilave edebileceklerini kaydederek, ülke yararına olan bütün düzenlemeleri muhalefet, iktidar ayrımı yapmadan değerlendireceklerini söyledi.

Çelik, "Bu tasarıya bir 'önlem paketi" diyebilir miyiz?' sorusu üzerine şunları söyledi:
"Biz bu krizle ilgili önemli düzenlemeleri yaptık aslında. Sürekli bir paket konuşuluyor. Süreç iyi takip ediliyor ve sürekli önlemler alınıyor. Bu da piyasadaki darlığı, sıkıntıyı bir kaç yönüyle çözmeye dönük önlemlerden bir tanesidir. Sürecin etkilerini bertaraf etmeye yönelik önemli bir düzenlemedir."

Çelik, tasarının Meclis Başkanlığı'na sunulup sunulmadığı sorusu üzerine, muhalefet gruplarıyla görüşmeden tasarıyı Meclis Başkanlığı'na sunmayı uygun bulmadıklarını belirterek, bugün tasarının Meclis'e sevkedileceğini açıkladı.

Daha önce AKP Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ ile Nurettin Canikli tarafından, "5084 sayılı Teşvik Yasası'nda sürenin 1 yıl uzatılmasın" ilişkin tek maddelik yasa teklifi de tasarıya eklendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler