"Türkiye büyük iş imkânları sunuyor"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suud iş adamlarına Türkiye'de yatırım çağrısı yaparken, ''Köklü reformlardan sonra yenilenen Türkiye, çok büyük iş imkânları sunuyor'' dedi.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 15:29
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde, Cidde Ticaret ve Sanayi Odası'nda Türk ve Suud iş adamlarına hitap etti.

Ülkede hafta sonu olmasına rağmen toplantıya gösterilen ilgiye teşekkür eden Gül, konuşmasında güvenlik ve istikrar ile ekonomik gelişme arasındaki paralellik ve iki ülke arasındaki ilişkilerin potansiyeline dair görüşlerini dile getirdi.

Türkiye'nin her şeyden önce bölgenin güvenlik ve istikrarına önem verdiğini belirten Gül, ''Bir bölgede istikrar, güvenlik ve barış olmazsa ekonomik zenginlik ve refah olmaz'' diye konuştu.

Bölgenin doğal kaynaklar ve insan kaynağı açısından sahip olduğu zenginliğe değinen Gül, istikrarın sağlanması halinde bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin çok daha ileri boyutlara taşınacağını ve bundan halkların yararlanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki iyi ilişkilerin temelini derin tarihi yakınlığın oluşturduğunu ifade ederek, Türk ve Suud iş adamlarının ortaklıklar kurmasını, karşılıklı yatırımlar yapmasını istedi.


"Türkiye'ye yatırım yapan mutlu oluyor"

Gül, Suud iş adamlarına Türkiye'nin ekonomik yapısı hakkında bilgi verirken, AB üyelik sürecinin getirdiği dinamizm, rekabetçilik ve güçlü ekonomik yapının oluştuğunu belirterek, şöyle devam etti: ''Türkiye artık eski Türkiye değil. Son 6-7 yılda büyük reformlar, köklü değişim yaşandı. Artık Türkiye'de yerli yabancı firma ayrımı yapılmıyor. Mahkemeler, kim haklı, kim haksız sadece ona bakıyor. Bazılarınızın 1980'li, 1990'lı yıllarda iyi olmayan hatıraları olabilir. Ama bugün her şey çok farklı. Köklü reformlardan sonra yenilenen Türkiye, çok büyük iş imkanları sunuyor. Dönüşümden sonra Türkiye'ye çok büyük yabancı sermaye girişi oldu ve yatırımcılar Türkiye'de olmaktan mutlular.''
Gül, Suud iş adamlarının ülkelerinde faaliyet gösteren Türk iş adamlarıyla ortaklıklar kurmalarını da istedi.


"Cidde'deki günlerimi hatırladım"

Cidde'deki İslami Kalkınma Bankası'nda 1983-1991 yılları arasında görev yapan Gül, bugünkü ziyareti vesilesiyle eski günlerini hatırladığını da ifade etti.

Cidde'de yaşadığı döneme dair anılarından bahseden Gül, burada çok iyi günler geçirdiğini söyledi.

Cidde Ticaret Odası Başkanı Muhammed Abdülaziz al Fadul da Cumhurbaşkanı Gül'ü ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Al Fadul, iki ülke arasındaki ticaret hacminin istenen düzeyde olmadığını belirterek, Gül'ün ziyaretinin büyük ekonomik ilişkilerin kurulmasına vesile olmasını diledi.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Gül'ün Mekke Valisi Prens Halid ile yapması planlanan görüşme iptal edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler