NYT: Türkiye-İsrail ilişkileri gerildi

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Gazze'deki savaşın Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri gerdiğini, ancak geniş kapsamda ilişkilerin zarar görmeyeceğini bildirdi.

Yayınlanma: 05.02.2009 - 19:29
Abone Ol google-news

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, ''Gazze Savaşı Türkiye ile İsrail Arasındaki İlişkileri Gerdi'' başlığıyla İstanbul'dan verdiği haberde, analistlerin ve gözlemcilerin düşünceleri doğrultusunda Davos'taki gerginliğin ''Türkiye'nin Ortadoğu'daki arabulucu rolüne zarar verebileceğini, ancak geniş kapsamda ikili ilişkilerin zarar görmeyeceği'' görüşüne yer verdi.

Haberde, Davos'taki gerginliğin ardından ''iki ülke liderlerinin, ilişkilere bir ölçüde zarar geldiğinin farkında oldukları ve bu gerginliğin ikili ilişkilere tam olarak nasıl etkileri olacağının henüz bilinmediği'' görüşü savunuldu.

Haberde, İsrail'den Türkiye'ye giden turist sayısında da biraz azalma görüldüğü, ancak iki ülke arasındaki yeni imzalanan anlaşmaların iptal edilmediği vurgulandı. Haberde ayrıca, Türkiye'nin İsrail devletini 1948 yılında tanıyan ilk Müslüman devlet olduğu, iki ülke arasında son derece güçlü ilişkiler kurulduğu ve Türkiye'nin İsrail ile yıllık ticaretinin 3 milyar dolardan fazla olduğu da belirtildi.

Gazete, gerilen ilişkilerin, ABD Kongresi'nden 1915 olaylarına ilişkin Ermeni görüşlerini destekleyen tasarının geçmemesine yardımcı olan Yahudi kuruluşlarının tavırlarını etkilemesi durumunda ciddi bir durum yaşanacağını, ancak bunun şu an söz konusu olmadığını yazdı. Bu kapsamda ABD'deki önemli Yahudi kuruluşlarından İnkar ve İftiraya Karşı Birlik (Anti-Defamation League-ADL) Başkanı Abraham Foxman'ın görüşlerine de yer verildi. Foxman'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'i eleştiren sözlerinin ''bir şok'' olduğunu, ancak ADL'nin Ermeni tasarılarına karşı duruşunda bir değişiklik olmadığını söylediğini yazdı.

Haberin sonunda analistlerin, ''son gelişmenin Türkiye'nin Ortadoğu'daki arabulucu rolüne zarar verebileceğini, ancak geniş kapsamda ikili ilişkilerin zarar görmeyeceği'' yönünde görüş bildirdiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler