ÇYDD artık camiye de alınmıyor

Maliye'nin cenaze çelenklerinden topladığı bağışlara özel tüketim vergisi cezası kestiği ÇYDD'ye, iki cami de 'avlu yasağı' koydu. İstanbul'daki Şişli ve Ataşehir camileri dernek görevlilerini avluya sokmuyor.

Yayınlanma: 17.01.2013 - 08:19
Abone Ol google-news

Kamuya yararlı dernek statüsü bulunan ve Dernekler Masası izniyle camilerde yapay çelenkler aracılığıyla bağış toplayan ÇYDD hakkında Maliye’nin başlattığı inceleme geniş yankı uyandırdı. Aynı yöntemle bağış toplayan 20’ye yakın dernek hakkında hiçbir işlem yapılmazken ÇYDD’ye, aralarında “özel tüketim vergisi”nin de bulunduğu çeşitli vergi cezalarının tartışması sürerken derneğin cami dernekleri tarafından da “afaroz” edildiği ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre, başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir’deki camilerde cenaze törenlerinde bağış toplayan dernek, İstanbul’un iki büyük camisi olan Şişli ve Ataşehir Mimar Sinan camilerine sokulmuyor.

Şişli Camisi’ne bugüne kadar hiç giremeyen ÇYDD, Mimar Sinan Camisi’ne de yalnızca bir kez girebildi. Prof. Dr. Burhan Şenatalar’ın geçen günlerde yaşamını yitiren kardeşi Ferhat Şenatalar için gazetelere verilen ilanlarda çelenk göndermek isteyenlerin ÇYDD’ye bağışta bulunmaları önerilince gelen yoğun talep üzerine caminin avlusu derneğe açıldı. Ancak edinilen bilgilere göre, cami derneği yönetimi, derneği bir kez daha böyle bir olayın yaşanmaması için uyardı.

Diyanet: Hiçbir dahlimiz yok

Konuyla ilgili ulaştığımız Diyanet yetkilileri, cami derneklerinin birbirlerinden ve Diyanet’ten bağımsız birer sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösterdiklerini ifade ettiler.

Diyanet’in hangi camide hangi derneklerin bağış toplayacağı konusunda hiçbir dahlinin olmadığını belirten kaynaklar, “Cami dernekleri camilerin her türlü gelir ve giderinden sorumludur. Camileri yaptıran dernekler, o caminin her türlü gelir ve giderinden de sorumludur. Diyanet yalnızca cami için imam görevlendirir. Hatta zaman zaman o imam bile cami derneği ile ters düşebilir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler