Mehmet Ali Birand son yolculuğuna uğurlandı

Önceki akşam hayatını kaybeden usta gazeteci Mehmet Ali Birand, son yolculuğuna uğurlanıyor. Birand için ilk tören yıllarca görev yaptığı Doğan TV Center'ın önünde yapıldı. Birand'ın cenazesi Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Anadolu Hisarı'ndaki aile kabristanında toprağa verildi.

Yayınlanma: 19.01.2013 - 08:06
Abone Ol google-news

Tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden gazeteci yazar Mehmet Ali Birand (72) son yolculuğuna uğurlanıyor. Usta gazeteci Mehmet Ali Birand için ilk tören uzun yıllar görev yaptığı Doğan TV Center önünde düzenlendi. Mehmet Ali Birand'ın naaşı, Haber Grup Başkanı olarak görev yaptığı Kanal D'nin önüne getirildi. Cenazenin üzerinde kırmızı ve sarı güller konulduğu dikkati çekti.

 

 

Törene, Mehmet Ali Birand'ın eşi Cemre ve oğlu Umur Ali ile Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Gürsel Tekin, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP Milletvekili Oktay Ekşi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, eski Başbakan yardımcılarından Hüsamettin Özkan ile aralarında Can Dündar, Nebil Özgentürk'ün de bulunduğu çalışma arkadaşları katıldı.

Öte yandan, Doğan TV Center önünde açılan taziye defterine katılımcılar duygularını yazıyor. Törende konuşan Birand'ın eşi Cemre Birand, herkese ayrı ayrı teşekkür ederek, şöyle konuştu: ''Sizleri çok sevdi. Son ana kadar da emin olun sizleri düşündü. Bizlerden çok galiba sizleri seviyordu. Çünkü biz onu evde tutamadık. Biz yeterli kalmadık onun evde kalması için. Kemoterapiye gittikten sonra buraya koşardı. Öğle uykularını burada uyurdu. Akşam geldiğinde de küçük makinesinin de yanına oturur 'Ben sizi dinliyorum, siz anlatın' diye Posta'ya yazısını yazardı. 24 saati işle, tutkuyla geçen bir insandı. Bugünü görseydi çok eğlenecekti eminim çünkü tam ona göre şanlı, şerefli, güzel, çiçekli, böcekli, Cumhurbaşkanlarına layık bir yollama töreni oldu. Mehmet Ali'nin, Doğan TV binasında çok güzel günleri geçti. Doğan ailesi içinde de çok güzel günleri oldu. Milliyet'te başlayan hayatını düşünecek olursanız, bütün bir ömrü Doğan ailesi fertleri ve Doğan ailesinin çıkardığı gazeteler, televizyonlarla geçti. Hepinize kalben teşekkür ediyorum.''

Birand'ın oğlu Umur Ali Birand da babasının çalışmayı, işine gitmeyi çok sevdiğini belirterek, ''Buraya evden her sabah koşa koşa gelirdi sizinle çalışmak için. Onun hayatıydı bu. Keşke aramızda olsaydı ve bunları görebilseydi. Gerçekten herkese teker teker ne kadar güzel, iyi iş yaptığınızı, ne kadar doğru yerde durduğunuzu ve ne kadar güzel röportaj yaptığınızı söyleyebilseydi. Ama hayat çok ilginç yerlere götürüyor bizi. Babamı kaybettik...'' dedi. Gözyaşlarını tutamayan Umur Ali Birand konuşmasının ardından annesi Cemre Birand'a sarılarak, ağladı.

Doğan TV Üst Yöneticisi İrfan Şahin, bugün, duayen bir gazeteciyi, çok iyi bir televizyoncuyu ve bir fikir adamını uğurladıklarını ifade etti. Şahin, Doğan TV çalışanlarının Mehmet Ali Birand'tan çok şey öğrendiğini dile getirerek, ''Mehmet Ali Birand bizim öğretmenimizdi. Onu bugün uğurluyoruz ama onun bize öğrettikleri, yüzlerce, binlerce öğrencisiyle yaşamaya devam edecek. Birand ile ilgili olarak 'En çok neye hayran oldunuz?' derseniz, şunu söylemek istiyorum; onun hayata, mesleğe olan tutkusunu ve aşkını hep hayranlıkla hatırlayacağım. Tutkulu ama her şeye tutkulu bir insandı. Bu binaya geldiği her gün bizim moral kaynağımızdı, öğretmenimizdi'' diye konuştu. Birand ile ilgili dünden beri herkesin bir anı anlattığını ifade eden Şahin, ''Her anıda herkesin gülümsediği bir konu var. Ailesine ve tüm sektöre sabır diliyoruz. Mekanı cennet olsun'' dedi.

 AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden gazeteci yazar Mehmet Ali Birand (72) için uzun yıllar görev yaptığı Doğan TV Center önünde düzenlenen törende, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mehmet Ali Birand'ın arkasından çok sayıda eser ve izler bırakan bir gazeteci olduğunu belirten Çelik, Birand'ın çok sayıda gazeteci yetiştirdiğine dikkati çekti. Çelik, ''Mehmet Ali Birand'ın eserleri derken sadece onun tarihe tanıklık eden onun belgesellerinden, kitaplarından söz etmiyorum. Aynı zamanda eser olarak bıraktığı çok önemli şeyler var. O da yetiştirdiği öğrencilerdir'' dedi.

AKP'de tanıtım ve medyadan sorumlu genel başkan yardımcısı görevinin de bulunduğunu hatırlatan Çelik, bu vesileyle de Birand ile görüştüğünü ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: ''Arşivimizden yararlanmak istiyordu. Zaman zaman müracaatları vardı. Ben de kendisine yardımcı oluyordum. Bazı randevular konusunda yardımcı olmamı istemişti. Bunlarla ilgili de girişimlerim oldu. 'Erdoğanlı yıllar' diye bir belgesele başlamıştı. Başbakan'ın, özellikle başbakanlığını mercek altına alan bir belgesel hazırlıyordu. Bir de Bediüzzaman Said Nursi ile ilgili bir belgesel hazırlıyordu. Bu anlamda çok önemli röportajlar yaptı. Onun yetiştirdiği talebeler, ümit ediyorum, bu belgeselleri bitirdirir. Böylelikle onun hatırasına, en güzel vefayı göstermiş olurlar.''

Birand'ın Türk siyasi hayatına da önemli katkıları olduğunu dile getiren Çelik, ''Mehmet Ali Birand, darbecilerin, vesayetçilerin sevmediği bir insandı. Totaliter rejim özlemcilerinin hiç bir zaman tutmadığı, itip kaktığı bir insandı. O ama her zaman hukuk devletinden ve demokrasiden ve özgürlüklerden yana oldu. Her insanın hatası eksiği vardır, ama Mehmet Ali Birand, bana göre, dolu tarafı çok daha fazla olan bir insandı. Zaten bugün insanların gözyaşı dökmesi, vefatından dolayı keder, hüzün yaşaması da bunu gösteriyor'' değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Mehmet Ali Birand'ı, güzel bir insan olarak nitelendirerek, ''Türkiye'yi yalnızca iç dinamikleriyle değil, dünya konjonktürü içinde değerlendirebilen, ufku geniş bir insan. Türkiye'nin bugünkü noktaya gelmesinde Demirkırat belgeseli çok etkili olmuştu. Hiç hafızalardan silinmeyecek bir insandı'' diye konuştu.

Gazeteci Can Dündar, Birand'ın ölümünden duyduğu üzüntüyü şu sözlerle dile getirdi: ''Ustamız, örneğimiz, derdimizi paylaşan, çok özel bir insandı. Türkiye'ye mal olmuş bir gazetecinin ötesinde bizim için baba yarısıydı. O yüzden acımız sonsuz. Bazı insanların varlığının ne kadar kıymetli olduğu, yokluğunda anlaşılır. Gün be gün onu daha çok arayacağız. O hepimiz için çok örnek bir hayat. Bizleri yetiştirdi. Ona layık olmaya çalışacağız. Varken garanti zannediyorsunuz gidince kıymetini anlıyorsunuz. Birand için de öyle biraz. Türkiye'nin artık, hayattayken de insanlara kıymet vermeyi öğrenmesi lazım. Sadece ardından gözyaşı dökmek yetmiyor. Varken de onu benimsemek, sahiplenmek gerekiyor.'' Birand için bir belgesel hazırlayacaklarını da kaydeden Dündar, ''Bize malzemeyi bıraktı ve 'Siz pişirin' deyip gitti. Elimizden geleni yapacağız'' ifadelerini kullandı.

Gazeteci Ertuğrul Özkök, Birand'ın ölümüyle ilgili şunları kaydetti: ''Çok hoyrat bir toplumda yaşıyoruz. Bazı insanlar, bazı insanları sevilmiyormuş gibi takdim ediyorlar. O ölüm geldiği zaman, arkasından bıraktığı iz gösteriyor ki, biz yalan bir dünyada yaşıyoruz. Aslında bize anlatılan insanlar, toplumun kalbindeki, gönlündeki insanlar değil. Bize yanlış imajlarla anlatılıyor. Mehmet Ali, bence herkese bu dersi verdi.'' Sosyal paylaşım sitelerinde Birand'ın ölümüyle ilgili yer alan bazı yazılardan üzüntü duyduğunu da dile getiren Özkök, ''Bu iyi bir toplum psikolojisi değil'' dedi.

Gazeteci Cüneyt Özdemir ''Meslek büyüğümüzü, ağabeyimizi kaybettik. Bizim kaybımız önemli değil, ama Türkiye gerçek bir gazeteciyi kaybetti. Sadece gazetecilik yaptığı için başına gelmedik bir şey kalmayan, bir çalışkan insanı kaybetti. Üzüntümüz çok büyük'' diye konuştu.

Şovmen Beyazıt Öztürk de çocukluğundan bu yana televizyondan takip ettiği kişiyle program yaptığını ifade ederek, ''Bu benim için inanılmayacak bir olaydı'' ifadelerini kullandı.

 

Cenazeye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı

Tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden gazeteci yazar Mehmet Ali Birand'ın (72) Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen cenaze töreni, basın, siyaset, iş, spor ve sanat camiasından sevenlerini bir araya getirdi. Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti düzenlenen cenaze töreninde, Birand'ın oğlu Umur Ali Birand ile birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Raif Akbaş, AKP genel başkan yardımcıları Hüseyin Çelik ve Menderes Türel, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, DSP Genel Başkanı Masum Türker, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fener Rum Patriği Bartholomeos da saf tuttu.

Törene katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP genel başkan yardımcıları Gürsel Tekin ve Umut Oran, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, AKP Milletvekili Hakan Şükür, CHP Milletvekili Deniz Baykal, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz, eski Başbakan Yardımcılarından Hüsamettin Özkan, eski Devlet Bakanı Yaşar Okuyan'ın da aralarında bulunduğu siyasetçiler, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Ertuğrul Özkök, Ali Kırca, Cengiz Çandar, Can Dündar, Sedat Ergin, Taha Akyol, Nedim Şener, Soner Yalçın, Doğan medya çalışanlarının da aralarında bulunduğu gazeteciler, yazar Yaşar Kemal, sunucu Halit Kıvanç, Suavi, Adnan Şenses, Yavuz Bingöl, Gülben Ergen, Acun Ilıcalı, Demet Akbağ, Tülin Şahin'in de aralarında bulunduğu sanat dünyasından ünlüler ile iş adamı Ali Ağaoğlu, Galatarasay Kulübü Başkanı Ünal Aysal, eski Galatasaray Kulübü Başkanları Mehmet Cansun ve Faruk Süren, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili de Birand'ı son yolculuğuna uğurladı.

Birand'ı son yolculuğunda, uzun yıllardır haberlerini ekrandan dinleyen ve gazetelerden takip eden vatandaşlar da yalnız bırakmadı. Cami avlusu ve çevresi, Birand'ın sevenleriyle doldu. Mehmet Ali Birand'ın eşi Cemre Birand, taziyeleri kabul ettiği sırada Fener Rum Patriği Bartholomeos'a sarılarak ağladı. Cemre Birand kendisine taziyede bulunan Başbakan Yardımcısı Arınç'a da ''Her şey için teşekkür ederim'' dedi.

Birand'ın cenaze namazını, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran kıldırdı. Cenaze namazının ardından Mehmet Ali Birand'ın tabutu cenaze aracına taşındı. Bu sırada oğlu Umur Ali Birand, Cumhurbaşkanı Gül, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Aydın Doğan, Ali Kırca da tabuta omuz verdi.

Birand'ın cenazesini taşıyan cenaze aracı, yoğun kalabalıktan dolayı cami avlusundan uzun süre çıkamadı. Bu sırada Galatasaray formalı yurttaşlar tarafından açılan ultrAslan bayrağı, tabutun üzerine serildi. Usta gazeteci Mehmet Ali Birand'ın cenazesi, daha sonra aile kabristanlığına defnedilmek üzere Anadolu Hisarı Mezarlığı'na doğru yola çıkarıldı.

 

Cenaze töreninden notlar

Bu arada, Teşvikiye Caddesi, cenaze töreni dolayısıyla trafiğe kapatıldı. Şişli Belediyesi tarafından Teşvikiye Caddesi üzerine asılan ve üzerinde ''Üzgünüz... Takvimden bir yaprak düştü. Artık 32. günümüz yok'' yazılı pankart dikkati çekti. Teşvikiye Camisi'ne Türk Kızılayı tarafından mobil ikram aracı kuruldu. Cami avlusuna, Lösemili Çocuklar Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdaş Eğitim Vakfı, Tema Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı tarafından çelenk bağışlama stantları kuruldu.

Öte yandan cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa ve Belçika Büyükelçilikleri, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Şişli ve Beşiktaş belediye başkanları ile çeşitli basın ve yayın kuruluşlarından çelenk gönderildiği görüldü.

Cenaze töreni, bir çok televizyon kanalından naklen yayınlandı. Başta CNN Türk sunucu ve muhabirleri olmak üzere gazeteciler cenazeye ilişkin haberleri aktarırken göz yaşlarını tutamadı. Cenaze nedeniyle cami çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındığı görüldü.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Teşvikiye Camisi'nde düzenlenen törende gazetecilere açıklamada bulundu. Gül, Birand'ın mesleğinde her şeyin önceliğini yapmış bir isim olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Mehmet Ali bey Türkiye'nin daima gündeminde olan gerçekten çok büyük gazeteciydi, çok büyük televizyoncuydu. Mesleğinde her şeyin hep önceliğini yapmış ve ayrıca da demokrasi içinde, daima bütün meslek hayatı boyunca hiç korkmadan mücadele etmiş bir insandı. Bu vasıflarıyla da unutulmayacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Bütün basın camiasına, ailesine, sevenlerine herkese de baş sağlığı diliyorum.''

 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de sözlerine ''Allah rahmet eylesin, hepimizin başı sağ olsun'' diyerek başladı. Mehmet Ali Birand'ın ailesine, sevenlerine ve basın camiasına taziyelerini sunan Çiçek, ''Gerçekten ülkemiz için önemli bir kayıp. Yaşadığı sürece çok önemli işler yaptı. Çalkantılı bir yakın tarih yaşadık. Bunun arka planını, perde arkasını büyük ölçüde 32. Gün'den, yazdığı kitaplardan, röportajlardan, haberlerden dinlemeye, öğrenmeye çalıştık. Dolayısıyla bu manada basın camiasında ekol olan birisiydi. Kendisiyle ilgili çok önemli, çok güzel şeyler söylendi. Ben de bunların hepsine katılıyorum. Allah'tan rahmet diliyorum'' dedi.

 

Başbakan Yardımcısı Arınç

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Mehmet Ali Birand'ın çok başarılı bir gazeteci olduğu kadar Türkiye için de çok önemli bir insan olduğunu belirterek, Birand'ın çok yararlı çalışmaları olduğuna dikkati çekti. Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye'nin geldiği bu demokratikleşme noktasında onun katkılarını hepimiz, her zaman minnetle anacağız. Cesur bir insandı. Türkiye'nin önünü açan demokratikleşme sürecinde katkıları olan bir insandı. Türkiye'nin özgür bir Türkiye olması için düşündüklerini, duyduklarını, hissettiklerini korkmadan yazan, söyleyen bir insandı. Bu yüzden büyük bir kayıp. Ama Allah'ın takdiridir. Kendisine rahmet diliyorum. Kalanlara sabır diliyorum. Tüm basın camiasının ve Türkiye'nin başı sağ olsun.''

 

Birand'ın cenazesi, aile kabristanına defnedildi

Tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden gazeteci yazar Mehmet Ali Birand'ın (72) cenazesi, Anadolu Hisarı Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi. Mehmet Ali Birand'ın cenazesi, Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Anadolu Hisarı Mezarlığı'na getirildi.

Aile kabristanındaki defin öncesinde Birand'ın eşi Cemre Birand, torunu Umberto Birand'ın patiğini, Erbil'den getirilen toprağı, Mehmet Ali Birand'ın umrede kullandığı havluyu ve bir demet çiçeği mezara bıraktı.

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal da kendisine verilen Galatasaray atkısını mezara koydu. Mehmet Ali Birand'ın cenazesi, oğlu Umur Birand tarafından mezara indirildi. Oğul Birand'ın zaman zaman gözyaşlarına engel olamadığı görüldü.

Mezarlıklar Müdürlüğü Protokol İmamı Fatih Savaş, Kur'an-ı Kerim okudu. Savaş, yaptığı duada şair Necip Fazıl Kısakürek'in ''Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber/Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber?'' dizelerine yer verdi.

Anadolu Hisarı Mezarlığı'ndaki cenaze törenine Birand'ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler