İlköğretim okulunda başlayan kriz Meclis'te

Bursa'nın Osmangazi İlçesi'nde bir ilköğretim okulunda görev yapan idareciler hakkında açılan soruşturma krizi CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce tarafından TBMM gündemine taşındı. İnce, soruşturmada yaşanan hukuka aykırılık ve ayrımcılık iddialarının Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından yanıtlanmasını istedi.

Yayınlanma: 06.02.2009 - 08:56
Abone Ol google-news

CHP Yalova Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Muharrem İnce, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Bursa'da yaşanan "soruşturma krizine" dikkat çekti. Bursa'nın Osmangazi İlçesi Murat İlköğretim Okulu'nda görev yapan idareciler hakkında Okul Aile Birliği üyesi bazı kişilerin şikayetleri nedeniyle Disiplin Kurulu'nun kararı ile soruşturma başlatıldı. İdarecilerden savunmaları istenirken aynı zamanda savunmaları alınmadan görev yerleri de değiştirilerek idarecilik görevlerine son verildi. Tüm idareciler soruşturmaya dahil edilmesine karşın, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olan Halil İbrahim Kahya isimli müdür yardımcısının soruşturmanın dışında tutulması ise soru işaretlerine neden oldu.

 

"Soruşturma bir kılıf mı?"

CHP Yalova Milletvekili söz konusu okul idarecilerinin savunmalarının istendiği gün görev yerlerinin değiştirilip idarecilik görevlerine son verildiğinin doğru olup olmadığını sorarken, savunmaları alınmadan "yargısız infaz" yapılarak görev yerlerinin değiştirilmesi ve idarecilik görevlerine son verilmesinin hukuki dayanağı ve gerekçesinin ne olduğunu sordu. İnce, "Anayasal bir hak olan savunma hakkı görmezden gelinerek yargısız infazın gerçekleştirilmiş olması, bu idareciler hakkında açılan soruşturmanın usulen açıldığı, bu idarecilerin idareciliklerine son verilmesi ve görev yerlerinin değiştirilmesi için kılıf olarak kullanıldığının bir göstergesi midir?" sorusuna yanıt istedi.

İnce, soruşturma müfettişinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olan Halil İbrahim Kahya isimli müdür yardımcısını neden soruşturmaya katmadığının da açıklanmasını isterken "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olmak, soruşturmaya dahil edilmemek için bir gerekçe midir?" sorusunu yöneltti.

 

"İlçe Milli Eğitim Müdürü'nden velilere baskı mı yapıldı?

Soruşturma müfettişinin soruşturmasını yürütürken idarecilerin gösterdikleri şahitlerin ifadelerini alıp almadığına yönelik yanıt arayan İnce, sadece şikâyet eden velilerin gösterdikleri şahitlerin mi dinlendiğini sordu. Okul Aile Birliği üyesi olan diğer velilerin ifadelerinin de müfettiş tarafından tehdit ve baskı ile alındığı yönünde iddialar bulunduğunu kaydeden İnce, "Bu kadar önemli bir karar verilirken, soruşturmayı tek müfettişin yapması ve rapor sunması uygun mudur? Disiplin Kurulunda imzası bulunan ilgili kişiler tarafından dosya, savunmalar ve belgeler incelemiş midir yoksa sadece tek imzalı müfettiş raporuna göre mi karar verilmiştir? Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü 22 Ekim 2008 tarihinde yapılan Okul Aile Birliği seçimlerine katılıp Divan Başkanlığı yaparak şikâyette bulunan velilere gündem dışı konuşma yaptırıp, diğer veli, öğretmen ve idarecilerle hakarete varan diyaloglara girmiş midir?" sorularına yanıt istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler