Karabulut'tan veryansın

Ergenekon davası kapsamında 11 ay tutuklu kaldıktan sonra 23 Ocak'ta tahliye edilen Noel Baba Barış Konseyi Başkanı Muammer Karabulut, tahliyesinden dört gün önce vefat eden babasının cenaze törenine katılmasına izin verilmemesini eleştirdi.

Yayınlanma: 06.02.2009 - 09:17
Abone Ol google-news

Noel Baba Barış Konseyi Başkanı  Muammer Karabulut, yaptığı yazılı açıklamada, Ergenekon soruşturması kapsamında 22 Şubat 2008 tarihinde gözaltına alınarak tutuklandığını, babası Hacı Ali Karabulut'un 19 Ocak'ta vefat ettiğini belirtti.

Avukatının aynı gün Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na müvekkilinin cenazeye katılması için yazılı başvuruda bulunduğunu ifade eden Karabulut, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Yasalarımız ve Avrupa Konseyi Tüzüğü'nün 15/b maddesi hükmüne uygun olarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarını göz önüne alarak, Avrupa cezaevi kurallarının 24/7 maddesi gereğince tutuklu ve hükümlünün, (koşullar elverdiğince, hasta bir akrabasını ziyaret etmek, cenazeye katılmak veya diğer insani nedenlerle, görevliler eşliğinde ya da yalnız başına cezaevinden ayrılmasına izin verilmelidir) diyor. Ancak bizim 5275 sayılı kanunun 94. maddesinde hükümlülere ait düzenleme yapıldığı, infaz mevzuatında tutuklulara ilişkin düzenleme yapılmadığı görülmektedir.

Halbuki ceza yargılaması neticesinde suçluluğu sabit olan hükümlüler bu izinden yararlanabilirken, suçluluğu henüz sabit olmayan ve yargılaması devam eden tutukluların da bu düzenlemeden yararlanması zorunludur. Ama beklenen izin için Silivri Cumhuriyet Savcısı, göreve yeni geldiğini ve Ergenekon soruşturmasının hassas bir dava olduğunu, bu nedenle yetkisini kullanmak yerine Adalet Bakanlığına soracağını ifade etti. Aradan iki saat geçti. Savcı kararının olumsuz olduğunu, istek üzere yazılı olarak bildirdi. Böylelikle Ergenekon soruşturması kapsamında 11 aydır tutuklu bulunan bir kişinin 'tek evlat' olarak babasına son görevini yerine getirmesine Türk milleti adına adalet dağıtanlar izin vermedi ve cenaze ertesi gün defnedildi. Aradan yalnızca üç gün geçti ve cenazeye katılmasına müsaade edilemeyen Muammer Karabulut babasının ölümünden habersiz tahliye edildi. Ölüm haberini ise ancak ertesi gün öğrenebildi''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler