"Giresun gemisi Somali'ye gidiyor"

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Pejak'ın bir terör örgütü olduğunu, ABD'nin de Pejak'ı bu kapsamda listeye almasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Gürak, Giresun Gemisi'nin Aden Körfezi'ne gitmesi ile ilgili hazırlıkların Deniz Kuvvetleri tarafından yapıldığını da kaydetti.

Yayınlanma: 06.02.2009 - 09:42
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, ABD'nin bir terör örgütü olan Pejak'ı bu kapsamda listeye almasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı 'haftalık bilgilendirme toplantısı' Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Bilgilendirme Merkezi'nde gerçekleştirildi. Tuğgeneral Metin Gürak, toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Toplumsal Gelişime Destek Faaliyetleri'nin sürdürüldüğünü, başta eğitim ve sağlık olmak üzere hizmetlerin devam ettiğini kaydetti.

Anadolu Kartalı Eğitimleri ile ilgili olarak da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, bu eğitimlerin 2001 yılından itibaren üç ya da dört dönem halinde iki hafta boyunca icra edildiğini anlattı. Eğitimin bugüne dek 21 dönem yapıldığını kaydeden Gürak, eğitimlere katılan ülkelerin masraflara ortak olduğunu, ABD, İsrail, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, İtalya, Ürdün, Hollanda, İngiltere, Fransa, Belçika, ve diğer NATO ülkelerinin uçaklarının eğitimlere katıldığını vurguladı.

Tuğgeneral Metin Gürak, gazetecilerin sorusu üzerine de Anadolu Kartalı Eğitimlerine Haziran ayında İsrail'in katılıp, katılmayacağı ile ilgili elinde bilgi olmadığını kaydetti.
Tuğgeneral Metin Gürak, şehit kardeşleri ve çocuklarının askerlik yükümlülüğüne tabi olmamaları yönündeki kanun değişikliği başta olmak üzere 9 kanunda 36 maddede değişiklik öngören tekliflerinin TBMM'ye sunulmasından kısa bir süre sonra kanunlaşmasından dolayı memnunluk duyduklarını da belirtti.
 

"Terörle mücadele kararlılıkla sürüyor"

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bölücü terör örgütü ile mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğünün altın çizen Tuğgeneral Gürak, bu bağlamda 30 Ocak 2009 tarihinden bugüne 11 iç güvenlik olayının meydana geldiğini, 5 adet el yapımı patlayıcının imha edildiğini, 2 teröristin yakalandığını, bir teröristin ise teslim olduğunu açıkladı.

Tuğgeneral Gürak, "4-5 Şubat tarihlerinde Irak'ın Kuzeyinde Haruk bölgesinde bölücü terör örgütüne ait tespit edilen hedeflere hava harekatı düzenlenmiştir. Bu harekatta sivil halkın zarar görmemesi için gerekli tedbirler alınmıştır" dedi. Gürak, ayrıca TSK tarafından arama kurtarma çalışmalarının devam ettirildiğini bu kapsamda 7 adet arama kurtarma çalışmasında 55 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını da anlattı.
 

Vakit'in iddiasına cevap yok

Daha sonra gazetecilerin sorularına cevap veren Tuğgeneral Metin Gürak, bir gazetecinin, "Vakit Gazetesi'nde generallerin akrabaları çürük raporu alarak askere gitmiyor şeklinde yayınları var. Bu yayınlar doğru mudur?" sorusuna cevap vermeyeceğini söyledi.

 

"Giresun gemisi Somali'ye gidiyor"

Terörle mücadele toplantısında gelinen son nokta ile ilgili bir başka soru üzerine ise Tuğgeneral Gürak, Başbakanlık tarafından yapılan son açıklamanın geçerli olduğunu ifade etti. Türk silahlı Kuvvetleri'nin Somali Karasularında ve açıklarında görevlendirme yapması ile ilgili bir başka soruyu da cevaplayan Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay'ın bu yöndeki çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, "16 Aralık 2008 tarihinde 1851 sayılı Birleşmiş Milletler kararı uyarınca temas grubu oluşturuldu. Türkiye bunun içinde yer aldı. Bu kapsamda oluşturulması planlanan deniz gücüne Türkiye'den bir fırkateyn görevlendirilmesi ile ilgili hazırlıklar devam ediyor. Konuyla ilgili olarak hazırlanan hükümet tezkeresi TBMM'ye gönderildi. Diğer taraftan, Giresun Gemisi'nin bölgeye gönderilmesi ile ilgili hazırlıklar Deniz Kuvvetleri tarafından yapıldı" cevabını verdi.
 

"Herkes sağduyulu davranmalıdır"

Bölücübaşı Abdullah Öcalan'nın yakalanmasının yıldönümü ile ilgili olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin her türlü tedbiri aldığını da söyleyen Tuğgeneral Gürak,"Tabii herkesin bu konuda sağduyulu davranmasını bekliyoruz" dedi.

Tuğgeneral Gürak, Pejak terör örgütü ile ilgili bir başka soru üzerine de, "Pejak bir terör örgütüdür. ABD'nin Pejak'ı terör listesine almasını olumlu bir gelişme olarak görüyoruz" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler