Muhafazakâr sanat mümkün mü?

Editörlüğünü Cenk Gündoğdu'nun yaptığı Edebiyatta Üç Nokta, 'sanatın muhafazakârlıkla imtihanı' başlığını kapağına taşıdığı sayısıyla okurunu selamladı.

Yayınlanma: 23.01.2013 - 20:35
Abone Ol google-news

Editörlüğünü Cenk Gündoğdu'nun yaptığı Edebiyatta Üç Nokta, 'sanatın muhafazakârlıkla imtihanı' başlığını kapağına taşıdığı sayısıyla okurunu selamladı. Heykellerin bir talimatla yıkıldığı, alınan kararların değiştiği, tiyatroların kapanmanın eşiğine geldiği, türkülerin yasaklanmasının konuşulabildiği, gazetelerin sansürlendiği, TV dizilerine açıktan müdahalenin yapıldığı bugünlerde sanat ortamına 'muhafazakâr sanatın mümkünlüğü' üzerine çeşitli sorular yönelten Üç Nokta konuya farklı açılardan yaklaşan yanıtlara yer veriyor: Hilmi Yavuz, Ataol Behramoğlu, İsmail Mert Başat, Hami Çağdaş, Vural Bahadır Bayrıl, Eren Aysan, Alper Gencer.  Genç şairlerin şiirlerinin ağırlıklı olarak yer aldığı dergide; yazılarıyla Tahir Abacı, Necmiye Alpay, Sennur Sezer, Murat Belge, Cüneyt Uzunlar dikkat çekiyor. Hazal Uzuner'in yaptığı ve Türk şiirinin en çalışkan isimlerinden küçük iskender'in söyleşiyle açılan dergi, editör yazısıyla ''Sanat devinimdir, harekettir ve yeniliktir. Bugünlerde yan yana getirilmeye çalışılan muhafazakârlık ise durağanlığın, korumacılığın işaretidir, en yumuşak hali ile. Duran ve korumayı öngören bir kavram ile sürekli yeniliği, yıkımı, kuralsızlığı öneren bir pratiğin yan yana gelmesi abesle iştigalden öte bir şey değildir. Sanat, benzeri pek çok baskıyı ve şekillendirme projelerini yırtıp geçtiği gibi bu imtihanı da kendi sınavını yaparak geçecektir. Sanat, sadece kendi kurallarını koyan ve yeri geldiğinde onu yine kendi iç işleyişiyle yıkan bir müdahaledir .İnsana yol, yön vermeyi seçen onun üzerinde toplum mühendisliği çalışması yapan bir anlayış şimdi sanata da aynı yöntemle yaklaşmaya kalkıyor. Sanat kendini muhafazakârlaştırmak isteyenleri bir büyük kalkışmayla imtihan edecek güçtedir. İktidarın dersini ezber edip diz kırıp oturacak ve ders zilini bekleyip teneffüse çıkacak biri değildir sanat.'' taraf olduğu yeri de işaret ediyor.

Muhafazakâr sanat tartışmasının gündemde olduğu bir dönemde “Sanatın muhafazakârlıkla imtihanı” dosyasıyla Türkiye gündemine şair ve yazarların görüşleriyle yepyeni bir tartışma boyutu katarak ses getirecek olan üç nokta'nın ekinde Göktuğ Halis’in Popüler Gizemciliğin Tarihsel ve Dinsel Temelleri  veya Jacques Ellul'un Anarşi ve Hıristiyanlık kitabı da armağan olarak verilmektedir.

Dergede şiir ve yazılarıyla yer alan isimler şunlar: Haydar Ergülen, küçük İskender, Fernando Pessoa, Ahmet Oktay, Hilmi Yavuz, Ataol Behramoğlu, Sennur Sezer, Necmiye Alpay, Murat Belge, Hami Çağdaş, Zehra İpşiroğlu, Serdar Koçak, Tahir Abacı, Sami Baydar, A. Hicri İzgören, Cenk Gündoğdu, Emel İrtem, Hazal Uzuner, Zeynep Köylü, Betül Tarıman, Cihan Oğuz, Oğuz Özdem, Betül Dünder, Nihat Bayat, Mesut Aşkın, Cengiz Kılçer, Cüneyt Uzunlar, Özcan Erdoğan, Mehmet Akif Ertaş, Selahattin Yolgiden, Veysi Erdoğan, Engin Özmen, Abdullah Şevki, Barış Asutay, Ayten Mutlu, Gökhan Arslan, Dücane Cündioğlu, Merve Balcı, Gül Yıldız, Neşe Düzel, Ali Ayçil, Alper Gencer, Arife Kalender, Eren Aysan, İsmail Mert Başat, Oktay Taftalı, Onur Caymaz, Vural Bahadır Bayrıl.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler