Dünya İran ve İsrail'e olumsuz bakıyor

BBC'nin dünya genelinde kamuoyunun nabzını tutmak üzere her yıl düzenlediği ankete göre, dünyadaki etkisi negatif görülen ülkelerin başında İran ve İsrail geliyor. Katılımcıların yüzde 55'i, İran'a olumsuz bakıyor. İran'ı yüzde 51 ile İsrail izliyor.

Yayınlanma: 06.02.2009 - 10:12
Abone Ol google-news

Dünyanın çoğunun, İran ve İsrail'e ilişkin olumsuz görüşleri bulunuyor. BBC'nin dünya genelinde kamuoyunun nabzını tutmak amacıyla her yıl düzenlediği ankete göre, dünyadaki etkisi negatif görülen ülkelerin başında İran ve İsrail geliyor. Katılımcıların yüzde 55'i, İran'a olumsuz bakıyor. İran'ı yüzde 51 ile İsrail izliyor.

BBC'nin Globescan kuruluşunun işbirliği ile 21 ülkeden toplam 13 bin 500 kişinin katılımıyla düzenlenen kamuoyu araştırmasına göre, ABD'nin durumu, ise geçen yıla göre az bir iyileşme göstermekle birlikte genel olarak hâlâ olumsuz algılandığı görülüyor.

Dünyadaki etkisi negatif görülen ülkelerin başında İran ve İsrail geliyor. Katılımcıların yüzde 55'i, İran'a olumsuz bakıyor. İran'ı yüzde 51 ile İsrail izliyor.

Bu arada, ankette yer alan 19 ülke de, İsrail'in etkisini olumsuz bulurken ABD ise olumlu değerlendiriyor. Ruslar ise bu konuda kararsız görünüyor. Buna karşın en olumlu notu alan ülke geçen yıl olduğu gibi Almanya oldu.
 

Türkiye'de ilginç sonuçlar

Öte yandan, ankete katılan 21 ülke arasında Avrupa Birliği'nin dünyadaki etkisine olumsuz bakanların çoğunlukta olduğu tek ülkenin Türkiye olduğu ortaya çıktı.

Olumlu görüşler yüzde 44'ten 34'e gerilerken, olumsuzlar yüzde 40'tan 44'e yükseldi.
İngiltere, Fransa, Kanada, Hindistan, Pakistan, Güney Afrika, İran, Rusya, Brezilya ve Japonya'nın etkisi konusunda 'olumsuz' diyen kesimin oranlarında artış görülüyor.

Bu arada, Türkiye'nin Çin'e bakışı da son bir yıl içinde hızla kötüleşti. Çin'e olumlu bakanların oranı yüzde 30'dan 18'e gerilerken, "olumsuz" görüşleri olanların oranı ise yüzde 64'ü buldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler