Saklı ilaçlar yerini bulacak mı?

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Nihat Tosun; Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde önceki yönetimlerce, ihtiyacın çok üstünde alınan ve yüzlerce yıl yetecek olan ilaçların başka hastanelere devredileceğini söyleyerek "Nereye ne kadar ihtiyaç olduğuna bakıyoruz. Miadı yakın olmayanları hibe ya da başka ilaçlarla takas yoluyla ihtiyaç olan hastanelere devredeceğiz" dedi.

Yayınlanma: 06.02.2009 - 11:13
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Nihat Tosun, düzenlediği sohbet toplantısında sağlık gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde önceki yönetimlerce, ihtiyacın çok üstünde alınan ve yüzlerce yıl yetecek olan ilaçların başka hastanelere devredileceğini söyleyen Müsteşar Vekili Tosun, Üniversite ile görüştüklerini şu anda nereye ne kadar ihtiyaç olduğu yönünde çalışma yaptıklarını kaydetti.

Müsteşar Vekili Tosun, "İlaçlar içinde miadı yakın olmayanlara erişeceğiz. İlaçların başka hastanelere devri ya hibe şeklinde olacak ya da ilaç takası şeklinde olacak. Onun çalışmasını yapıyoruz. Miadı dolmayanların israf edilmemesi için biz de gayret ediyoruz. Sonuçta bunlar milli servet" diye konuştu.

Tam Gün Yasası ile beraber yapılan çalışmaya göre, üniversite hastanelerinin veya Sağlık Bakanlığı hastanelerinin bu türlü mal ve hizmetleri alabileceklerine de işaret eden Müsteşar Vekili Tosun, "Biz tüm stoklarımızı devamlı olarak takip ediyoruz. Devamlı hastaneye ne girdi ne çıktı burada merkezi olarak kayıtlı. Bir hastanenin stoklarında problem gördüğümüzde öncelikle o yönetimi iyi niyetli çalıştıklarını düşünerek buraya çağırıyoruz. Tecrübesizlik olduğunu düşünüyor ve konuyu tartışıyoruz. Aksi durumda ise mutlaka teftişle konuyu değerlendiriyoruz" dedi.


"Çoğul gebelikleri önleyici mevzuat düzenlemesi çok yakında sonuçlanacak"

Bebek ölümleriyle gündeme gelen tüp bebek ve çoğul gebelikler üzerine embriyo transferine Bakanlığın sınırlama getirme çalışmalarını da değerlendiren Müsteşar Vekili Tosun, "Çoğul gebelikleri önleyici mevzuat düzenlemesi çalışmalarımız bilimsel kurulumuzla devam ediyor. Yakında bu konuda bir toplantı daha yapılacak. Ana prensipler de anlaşıldı. Buna ilişkin bir düzenleme yakında çıkacak. Ve tüp bebek daha kontrolü bir hale gelecek" dedi. Müsteşar Vekili bebek ölümlerinde tek suçlunun tüp bebek gibi algılanmasının da yanlış olduğuna işaret ederek, personel yetersizliğinin altını çizdi.


Sağlık harcamaları kişi başına Türkiye'de 600, Amerika'da 6 bin dolar

Müsteşar Vekili Tosun, IMF'nin "sağlık harcamalarını kısın" uyarısına ilişkin olarak, "Bugün Türkiye'de tüm sağlık harcamaları kişi başına 600 Dolar civarında. Bu Avrupa'da 2 bin 500-3 bin Avro'ya kadar çıkıyor. Amerika'da ise 6 bin Doları geçiyor. Türkiye'de bazı malzemeler insan gücü ucuz olabilir; ancak bu kadar çok fark ettiğine göre demek ki bizim bu konudaki yatırımlarımızın çok olduğu anlamına gelmiyor. Daha önümüzde almamız gereken çok mesafe var" dedi.

Tosun, geçen yıla göre sağlık bütçesinin azalmasının da söz konusu olmadığını ifade ederek "Ancak bizim kendimizi herhangi bir gereksiz harcama var mı yok mu diye kontrol etmemiz gerekiyor. Bütçede azalma yok, geçen seneye göre biraz daha fazla" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler