Bakanlık çağdaş eserler hakkında 'tereddüt'te

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sotheby's müzayede evinin 4 Mart tarihinde gerçekleştireceği Çağdaş Türk Sanat eserleri müzayedesinde satışa sunulacak çağdaş eserlerin, "kültür varlığı olarak herhangi bir envanterinin" olmaması gerekçesiyle, müzayedeyi izlemeye almadı.

Yayınlanma: 06.02.2009 - 12:08
Abone Ol google-news

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Sotheby's müzayede evinin gerçekleştireceği Çağdaş Türk Sanat eserleri müzayedesi, çağdaş sanat eserlerinin kültür varlığı olarak değerlendirilip, değerlendiremeyeceği tartışmalarının da önünü açtı.

Sotheby's müzayede evinin, Osmanlı sanat eserlerinin ardından, bu kez 53 sanatçının resim, fotoğraf, heykel ve enstelasyon alanındaki 73 çağdaş eserinin satılacağı müzayedeye ilişkin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın herhangi bir takibinin olmadığı ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı aynı müzayede evinin, daha önce gerçekleştirdiği "İslam dünyası sanat eserleri" müzayedesini sıkı takibe almış, müzayede Türkiye'den çalındığı tespit edilen Eyüp Sultan Camii'ne ait İznik Çinisi'nin de izini bulmuştu.

Ancak Sotheby's müzayede evinin 4 Mart'ta gerçekleştireceği, Çağdaş Türk Sanat eserleri müzayedesinde satışa çıkarılacak çağdaş eserlerden herhangi birinin Bakanlık tarafından kültür varlığı olarak envanterlenmemiş olması da, çağdaş sanat eserlerinin kültür varlığı olarak değerlendirilip, değerlendiremeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirdi. Bakanlık yetkilileri ise çağdaş eserlerin kültür varlığı olması konusunda "tereddütlerin" olduğunu bildirerek, bu nedenle de söz konusu müzayedeye ilişkin sürdürülen bir konu olmadığını bildirdiler.

Müzayedede satışa sunulacak eserlerin, kültür varlığı olarak herhangi bir envanteri olmadığını bildiren yetkililer, "ancak dikkatimiz üzerlerinde" dediler.

Öte yandan, Türk modern sanatını yansıtan önemli eserlerin satışa sunulacağı müzayedede, Erol Akyavaş'ın 1980'de kanvas üzerine yağlı boyayla yaptığı "Öpücük" adlı eseri, Mubin Orhon'un 1961'de yaptığı "İsimsiz" yağlıboya çalışması, fotoğraf alanında Taner Ceylan, Hale Tenger ve Nazif Topçuoğlu'nun eserleri olmak üzere daha birçok eser satışa sunulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler