Yaratıcılık için mavi, gayret için kırmızı

Kanadalı bilim adamlarının yaptığı ve sonuçları Science dergisinde yayımlanan araştırma, renklerin, insan zihninde çeşitli duyarlılıkları ve ihtirasları harekete geçirebileceğini, örneğin, gökyüzü ve okyanus rengi mavinin kişiyi yaratıcı, kırmızının ise gayretli olmaya ittiğini gösterdi.

Yayınlanma: 06.02.2009 - 12:33
Abone Ol google-news

Her renk, beynin belirli bir faaliyetini harekete geçirebiliyor. İngiliz Independent gazetesinde yayımlanan araştırma çerçevesinde bir dizi psikolojik test yapılan 600'den fazla kişinin performansları izlendi ve sonuç olarak, kırmızının kişinin dikkatini uyandırdığı, mavinin hayal gücünü harekete geçirdiği ve daha fazla risk alan bir tutuma yönlendirdiği görüldü.

Bu çalışma yapılırken denekler, renklerin düşünme biçimleri üzerindeki etkilerinin farkında değildi. Elde edilen bulgular bir okul ya da üniversitenin iç dekorasyonundan, ürün ve hizmetlerin pazarlanmasına kadar herhangi bir amaç için kullanılabilecek.

Araştırmanın yazarı olan, Vancouver'daki British Columbia Üniversitesi'nden Juliet Zhu, modern dünyada kırmızı ve mavinin söz konusu etkisinin, muhtemelen doğuştan gelen değil öğrenilmiş bir tutum olduğunu söyledi.

Araştırma kapsamında denekler 6 farklı psikolojik teste tabii tutuldu. Bunlardan birinde, deneklerden 2 dakika süresince 36 kelimeyi hatırlamaları istendi. Bilgisayar ekranının fonu kırmızı olanların, mavi olanlara oranla daha az hata yaptığı gözlendi.

Bir diğer testte de, deneklerden bir tuğla yığınını olabildiğince farklı şekilde kullanmayı düşünmeleri istendi. Burada da mavi rengin, kişileri çok daha yaratıcı düşündürdüğü gözlendi.

Bir diğer testte de, rengin, kişinin bir reklam kampanyasına karşı tutumunu ne yönde etkilediği araştırıldı. Arka plandaki kırmızı rengin kişiyi, bir kameranın teknolojik özelliklerinin ayrıntılarına dikkat kesilmesine teşvik ettiği, öte yandan mavi arka planın, kameranın ne için kullanılabileceği yönündeki düşünceleri harekete geçirdiği görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler