BM Suudi Arabistan'daki insan haklarını ele aldı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu'nun bugünkü toplantısında Suudi Arabistan'da insan haklarının durumu ele alındı. Toplantıda, Suudi Arabistan'dan, idamları, suçluların kırbaçlanması ve uzuvlarının kesilmesi gibi uygulamaları durdurmasını ve kadın haklarını sınırlayan, erkeklerin kadınlar üzerindeki vasilik uygulamasını iptal etmesini istedi.

Yayınlanma: 06.02.2009 - 14:18
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu'nun bugünkü toplantısında Suudi Arabistan'da insan haklarının durumu ele alındı ve Suudi heyeti eleştirilere yanıt verdi.

Toplantıda söz alan İngiltere, Kanada, İsviçre ve İsrail temsilcileri Suudi Arabistan'daki idamların sayısının çok yüksek olmasını eleştirdi.

Suudi Arabistan'da devlete bağlı İnsan Hakları Komisyonu'nun Başkan Yardımcısı Zaid el Hüseyin ise, erkeklerin ev içinde kadınlara ve çocuklarına karşı işledikleri suçlara karşı sert biçimde mücadele ettiklerini ileri sürdü.

El Hüseyin, "Şeriatın gerektirdiği yüksek insan hakları standartlarına ulaşılması için tek tek Müslüman bireylerin yapması gereken çok şey olduğunu" belirterek, "Sonuç olarak, ne mükemmel olduğumuzu savunuyoruz, ne de eleştirileri reddediyoruz. Objektif oldukları ve insan haklarını ve onurunu korumayı amaçladığı sürece eleştirileri memnunlukla karşılıyoruz" dedi.

Hüseyin, Suudi Arabistan'da Müslüman olmayan bireylerin kendi inançlarını özel hayatlarında uygulayabileceklerini, ancak "İslam son din olduğu için" Müslüman olmayan ibadethanelerin açılmasına izin verilmesinin zor olacağını söyledi.

 

Eleştiriler

Toplantıya katılan İsrail Büyükelçisi Aharon Leşno Yaar, Suudi Arabistan'ı "kadınlara ve azınlıklara karşı ağır ayrımcılık yapmakla, bedensel ceza, işkence, zorla çalıştırma ve çocukların cinsel sömürüsü" ile suçladı.

Yaar, Suudi Arabistan'ın "genel olarak bedensel cezalandırma ile vahşi, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye, özel olarak mahkumların halkın önünde kırbaçlanması, gözlerinin çıkarılması, okul çocuklarının kırbaçlanması ve parmaklarının kesilmesine son vermesi gerektiğini" söyledi.

İngiltere temsilcisi Peter Gooderham ise Suudi Arabistan'ı kadınlara erkeklerin vasilik yapması uygulamasını kaldırmaya çağırdı.

BM kadın hakları izleme örgütleri, geçen yıl yaptıkları açıklamada, vasilik sisteminin uluslararası hukukun kadınlara tanıdığı hakları ağır biçimde sınırlandırdığını belirtmişti.

BM'ye göre vasilik sistemi kadınların evlenme, boşanma, çocukların vesayeti, miras, mülk edinme, aile içinde yaşanacak yer seçiminde, eğitim ve iş seçiminde karar verme haklarını ağır biçimde sınırlıyor.

Kanada ise Suudi Arabistan'dan "işkence uygulamaları" ve diğer vahşi muameleleri durdurmasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler