Arı üreticilerine 40 milyon lira destek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Arıcılık Daire Başkanı Hakan Öztürk, ''2003 yılında 200 üreticimize destek vermekle başladık, bu yıl ki rakam Türkiye çapında 37 bin 757 üreticiye ulaştı'' dedi.

Yayınlanma: 31.01.2013 - 13:54
Abone Ol google-news

Öztürk, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından TESK Otel'de düzenlenen sempozyuma katıldı.

Burada arı üreticilerine hitaben bir konuşma gerçekleştiren Öztürk, Türkiye'de arı üreticilerinin neredeyse tamamının desteklendiğini belirtti.

2013 yılı içerisinde arı üreticilerine yönelik destekleme ödemelerinin 4 Şubat Pazartesi gününden itibaren Ziraat Bankası üzerinden yatırılacağını ifade eden Öztürk, ''Biz bu konuda çalışmamızı tamamladık. İlgili bankaya icmalleri gönderdik. Bütün işlemler biterek bakanlığımızdan çıktı'' diye konuştu.

Toplamda 40 milyon lira destek ödemesinin yapılacağını da kaydeden Öztürk, şöyle devam etti:

''2003 yılında 200 üreticimize destek vermekle başladık, bu yıl ki rakam Türkiye çapında 37 bin 757 üreticiye ulaştı. Bu az bir rakam değil. Bu kadar insana devlet tarafından 40 milyonun üzerinde para dağıtılıyor. Türkiye'de ki kovan sayımız TUİK rakamlarına göre 6 milyon civarında. Şu anda yaklaşık 5 milyon kovana bu destekleme yapılacak. Devlet Türkiye'deki arıcıların neredeyse tamamını destekliyor. Bugün baba evladına hesap sormadan para vermiyor. Biz arıcılar olarak bunların kıymetini bilelim.''

''Kovan başı bal üretimini artırmalıyız''


Türkiye'de kovan başı bal üretiminin çok düşük seviyelerde kaldığını, bunun artırılması gerektiğini de söyleyen Öztürk, şunları kaydetti:

''Biz Türkiye olarak dünyada bal üretiminde birinci sırayı zorluyoruz. Şu anda ikinci sırada olduğumuz bilinmeli. Ancak kovan başı bal üretimimiz neredeyse 26 kilo civarında. Bunu geliştirmek lazım. Bu oran Çin'de 45 ile 60 kilo arasında değişiyor. Bu konuda bizlere sürekli eleştiriler geliyor. Bu eksikliği inşallah eğitimlerle aşacağız. İlk önceliğimiz her zaman kaliteli bal üretmek olmalıdır. Çünkü kaliteli bal üretirsek kazancımızda artacaktık. Bu konuda bütün arıcılarımızın duyarlı olmalarını bekliyoruz.''

Sempozyuma CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam ve çok sayıda arı üreticisi katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon