'Polis intikam aldı'

ÇHD'li avukatlar kendilerini ziyaret eden CHP'li vekillere yaşadıklarını anlattı.

Yayınlanma: 01.02.2013 - 08:36
Abone Ol google-news

İstanbul’da DHKP-C operasyonunda tutuklanan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) yönetici ve üyesi 9 avukat, kendilerini ziyaret eden CHP Cezaevi İzleme Komisyonu üyelerine, “ÇHD’nin son 5 yıllık performansı hükümeti rahatsız etti. 12 Eylül’de bile ÇHD basılmadı. Polis intikam alıyordu” dedi. Avukatlar, gözaltında kötü muamele gördüklerini, zorla parmak izi, tükürük ve saç örneği alındığını belirtti. Avukat Naciye Demir, bir arkadaşıyla yaptığı konuşmasında “niye off dediğinin” sorulduğunu kaydetti.

CHP milletvekilleri Veli Ağbaba, Özgür Özel ve Nurettin Demir’den oluşan Cezaevleri İnceleme Komisyonu üyeleri ve CHP Gençlik Kolları Başkanı Emre Doğan’dan oluşan heyet, Bakırköy Kadın Cezaevi’nde beş kadın avukat, Kandıra F Tipi Cezaevi’nde ise dört erkek avukatla yaptığı görüşmeyi ve izlenimlerini rapor haline getirdi. Rapora göre, avukatlar vekillere özetle şunları söyledi:

• Bu operasyon, ÇHD’ye yönelik bir itibarsızlaştırma operasyonudur. Hükümetin esas derdi ÇHD tarafından hazırlanan Suriye raporuna engel olmak ve ortaya koyacakları çok çarpıcı iddia ve delillerin ortaya çıkmasına mani olmaktır. DHKP-C ile ÇHD ilişkilendirilerek kamuoyundaki algı yönetilmeye çalışılmaktıdır.

• ÇHD’nin son 5 yıllık performansı hükümeti rahatsız etti. 12 Eylül’de bile ÇHD basılmadı. Polisler, bütün avukatların grafiğini çıkarmış, bu grafiklerde savundukları müvekkillerinin yüzde kaçının “susma hakkı”nı kullandığını ortaya koyup bu oranın da örgütsel bir davranışa işaret ettiğini ortaya koymuşlardır. Doğrudan avukatlık pratiğine yönelik böyle bir çalışma çok manidardır.

 

‘Bizi işkenceci gibi gösterdiniz diyen polisin şiddetine uğradık’

Avukatlar, görüşmede gözaltında yaşadıklarını da şöyle anlattı:

Selçuk Kozaağaçlı (ÇHD Başkanı): Emniyet’te zorla ellerimi, kollarımı bağlayarak üzerime çullanarak parmak izi aldılar. İstanbul protokolü ve hukuka aykırı şekilde zorla kan ve saç aldılar.

Taylan Tanay (ÇHD İstanbul Şuba Başkanı): ÇHD’nin üye listesini, işçi hakları broşürü, görülmüştür damgalı cezaevi mektuplarını aldılar. ÇHD’den inince araçta üstüme oturup zorla kelepçelediler. Emniyet’te üst aramasında 15 polis üzerime çıkıp parmak izimi zorla aldı ve dövdüler. Polisin kamuoyunda işkenceci olarak gösterilmeye çalışıldığını, ama 2004’ten beri işkence yapmadıklarını söylediler. “Bizi işkenceci gibi gösteriyorlar” dediler. Savcılıkta, ÇHD’nin eylemleriyle suçladılar. Engin Çeber basın açıklaması, Güler Zere açıklaması gibi 30’a yakın basın açıklamasıyla suçladılar. (Emniyet’teki gözaltındayken) Bir polis amiri sivil halde bir koltuğa oturdu. “Seni görmeye geldim, siz bizi sürekli işkencecilikle suçluyorsunuz. İşkence nedir seninle tartışmaya geldim” diye müstehzi bir ifadeyle güldü.

Avukat Naciye Demir: Emniyet içinde yerde sürüklendim. Gözaltı süresince hiç su verilmedi, tuvalete günde 1 kez çıkarıldım. 3-4 kişi beni yatırdı, üzerime çıktılar zorla kolumu bükerek parmak izi almaya çalıştılar. Bundan dolayı ellerim ve ayaklarım şiş ve sakat. Tükürük örneği almak için 5-6 kişi zorla boğazımı sıkarak örnek aldılar. Bir arkadaşımla konuşmamda telefonda sıkılıp “off” demişim, niye “off” dedin diye sordular.

Nazan Betül Kozaağaçlı: Evdeki aramada Mahir Çayan’ın Bütün Eserleri, eşimin baro ajandasını, Mao’nun ‘Seçme Eserleri’ni ve cezaevinden görülmüştür mühürlü “Vız Gelir” mizah dergisini aldılar. Emniyet’te zorla arama yapıldı. Parmak izimi 3-4 kişi üstüme oturarak zorla aldılar. Neyle suçlandığımızı bilmeden, polislerin şiddetiyle ağzımız zorla açarak hekimin önünde ağzımı bilmediğim bir alet sokarak zorla tükürük aldılar. 30 saat savcının önünde sandalyede bekletildik. Polis bize kin doluydu adeta, bunu bir fırsat bilerek intikam alıyordu.

Ebru Timtik: Sabah 4’te kapımı bir kez çaldılar. 1 dakika sürdü sürmedi kapıyı hemen kırdılar. Asansörle değil merdivenden kafamıza vura vura indirdiler. Nezarette hiç su vermediler, tuvalete götürmediler. Tükürük alınırken burnumu tuttular bilincimi yitirdim. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler