'Endişe verici'

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran, Kuzey Kore ve Libya'ya yasa dışı olarak nükleer bilgileri satmaktan suçlu bulunan Pakistan'ın atom bombasının "babası" nükleer bilimci Abdülkadir Han'ın serbest bırakılmasının "çok endişe verici" olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 06.02.2009 - 21:34
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Gordon Duguid de kısa süre önce yaptığı açıklamada, ellerinde, Pakistanlı nükleer bilimci Abdülkadir Han serbest bırakıldığını teyit edecek bilgi bulunmadığını, ancak eğer Pakistan adaleti Han'ı serbest bıraktıysa bunun üzücü bir durum olduğunu söylemişti. Duguid, Abdülkadir Han'ın nükleer silahlarla ilgili bilgilerin yayılması konusunda çok ciddi sorumluluğu bulunduğunu sözlerine eklemişti.

İran, Kuzey Kore ve Libya'ya yasa dışı olarak nükleer bilgileri sattığı için aldığı ceza affedilen, ancak ev hapsine konulan Pakistanlı nükleer bilimci Abdülkadir Han'ın bugün de ev hapsi cezası kaldırılmıştı. Han'ın avukatı, Yüksek Mahkeme'ye yaptıkları itirazın kabul edildiğini ve Abdülkadir Han'ın "artık her Pakistan vatandaşı kadar özgür olduğunu" söylemişti. Han, 2004'te televizyondan yaptığı konuşmada, İran, Kuzey Kore ve Libya'ya nükleer sırları sattığını itiraf etmişti. Ancak aldığı ceza zamanın Devlet Başkanı General Pervez Müşerref tarafından ev hapsine çevrilmişti.

Müşerref'in iktidardan düşmesinden sonra geçen bir yıl içinde Han'ın ev hapsi de tam olarak uygulanmamaya başlamıştı. Arkadaşlarını ziyaret etmesine izin verilen Han, basın yayın kuruluşlarına da açıklamalarda bulunmuştu. BM kurumları, Han'ın başında olduğu nükleer kaçakçılık şebekesinin ortaya çıkarılmadan önce 12 ülkede aktif olduğunu bildirmişti.

Pakistan, Han davasının kapandığını düşünse de, ABD ve nükleer silahların yayılmasını araştıran uluslararası nükleer müfettişler, hala 72 yaşındaki Han'ı sorgulamak istiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon