Abbas: Tek seçenek Arap Barış Planı

Filistin Ulusal Yönetim Başkanı Mahmut Abbas'ın Türkiye ziyareti sürüyor. Abdullah Gül ve Köksal Toptan'ın yanı sıra Başbakan Erdoğan ile biraraya gelen Abbas, İsrail-Filistin meselesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Hamas ile ulusal birlik hükümeti kurmak istediklerini söyleyen Abbas, "elimizdeki tek seçenek" dediği Arap Barış Planı'nı tüm dünyanın kabul etmesi gerektiğini söyledi. Hamas, ABD'nin yeni başkanı Obama'yı da fırsat olarak gördüklerini kaydetti.

Yayınlanma: 07.02.2009 - 09:14
Abone Ol google-news

Filistin Ulusal Yönetim Başkanı Mahmut Abbas'ın Türkiye ziyareti sürüyor.  Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya gelen Mahmut Abbas, bugün de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Köksal Toptan ile görüştü.

 

Abbas-Toptan görüşmesi

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ı ziyaret eden Abbas, yaptığı konuşmada, dost ve kardeş Türkiye'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Abbas, İsrail-Filistin meselesinde son yaşananlara dair yorumlarda bulundu.

 

'Filistinlilerin kendi içinde birlik olması gerek'

Filistin'de bir birlik hükümeti kurulması gerektiğini belirten Abbas ''Filistinli kardeşler arasında uzlaşının sağlanması gerekir ve ardından kuşatmayı getirmeyecek - çünkü biz artık kuşatmalardan usandık - bir ulusal birlik hükümetin kurulması gerekir ki bu hükümet bizi seçimlere götürsün. O yüzden bu gayretlerin başarıya ulaşması için elimizden geleni yapıyoruz'' dedi.


'Barış istiyoruz'

Abbas, daha önce söylediği ''barış gerçekleşmezse savaş olur'' sözünü hatırlatarak, bunu istemediklerini vurguladı. Kuveyt'te yapılan Arap Zirvesi'nde de bunu söylediklerini kaydeden Abbas, ''Bunun için 3 seçeneğimiz var; birinci seçenek savaşsız ve barışsız durumun tekrar dönmesi söz konusu ki biz bunu istemeyiz. İkinci seçenek savaş ki bunu daha önce farklı şekilde yaşadık. Bütün dünyaya, insanlığa bir sonuç getirmiyor. Demek ki barış gerekiyor. Üçüncü seçenek de barış ama uluslararası meşruiyet temellerine dayalı bir barış...'' dedi.

 

'Barışın alternatifi radikalizm'

Arap Barış Planı'nı Toptan'a veren Abbas, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Gördüğümüz kadarıyla önümüzde artık tek fırsat kaldı: Arap Barış Planı. İsrail bunu kabul etmezse artık ne olacak bilmiyorum. Çünkü bu plan, Golan tepeleri, 67 topraklarından ve Lübnan'ın Şeba eteklerinden çekilmeyi öngörüyor. Çünkü bu bizim hakkımız ve İsrail'in sorumluluğudur. 1968'den beri yapması gereken iş... Ama İsrail'in bir yandan işgale devam etmesi, bir yandan da barışa davet etmesi, kabul edilemez bir büyük çelişkidir.''

''57 Müslüman ülkenin kabul ettiği bu barış planını İsrail ve dünyanın da kabul etmesi lazım" diyen Abbas, "Bu gerçekleşmezse alternatif, radikalizmin yeniden canlanması, şiddet ve terörün baş göstermesidir" diye konuştu.

 

'İsrail barışa çok uzak'

"İsrail barışa olan niyetini göstermeli" diyen Abbas, "hepimiz görüyoruz ki saldırılar devam ederse, kontrol noktaları ve duvar inşa etmeye devam edilirse, burada hangi niyetten bahsedilebilir? Ben bu niyetleri tanımlamak istemiyorum. Sadece söyleyebileceğim tek şey var; bu da bunların barışa yakın olmadığıdır, çok uzak olduğudur" dedi.

 

'Obama'yı fırsat olarak görüyoruz'

Abbas şöyle devam etti: "Uluslararası katkıyla sağlanacak bu barış için Obama'nın gelişini fırsat olarak görüyoruz. Fırsat diyorum daha fazlasını söylemiyorum ama onlarla birlikte ve planların detayları üzerinde çalışabileceğiz diye inanıyoruz.''

Toptan, Abbas'ın ziyareti esnasında yaptığı konuşmada, bölgede, kalıcı bir ateşkesin sağlanamadığına dikkati çekerek, ''Bu sürece Hamas'ın da dahil edilmesi ve siyasi sorumluluğa Hamas'ın katılması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde, bölgedeki radikal unsurların güç kazanacağı endişesindeyiz'' dedi.

 

Abbas-Erdoğan görüşmesi

Mahmud Abbas ile Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 3 saat süren görüşmesinde, Filistin-İsrail sorunu tam boyutlarıyla ele alındı. Görüşmede, Gazze'de ateşkesin kalıcı olması için atılabilecek adımlar ile Filistin'de ulusal uzlaşı faaliyetlerinde gelinen son nokta da ayrıntılı olarak gözden geçirildi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, görüşmede Abbas'ın Fransa, İngiltere ve Avrupa Parlamentosu'ndaki temasları hakkında da bilgi verdiği belirtildi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde, Türkiye'ye, Filistin-İsrail sorununun çözümü için gösterdiği barışçı çabalar ile Gazze halkına yönelik sergilediği insani dayanışma nedeniyle teşekkür etti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler