İzmir'deki arsenik miktarı normal seviyede

İzmir Büyükşehir Belediyesinin henüz yarı kapasiteyle devreye soktuğu arıtma tesisinin, kentin içme suyundaki arsenik oranlarını normal düzeylere çektiği bildirildi.

Yayınlanma: 07.02.2009 - 09:51
Abone Ol google-news

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle İzmir'in bazı yer altı su kaynaklarındaki arsenik sorununun çözülmesi için Manisa, Menemen ve Halkapınar'da 4 ayda 3 arsenik arıtma tesisi kurulduğu hatırlatıldı.

Tesisler henüz yarı kapasiteyle çalıştırılmasına rağmen arsenik oranlarının büyük ölçüde aşağı çekildiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: ''Kuzeydeki yer altı kaynaklarından beslenmesi nedeniyle arsenik değerlerinin en yüksek olduğu Karşıyaka, Çiğli, Egekent, Bostanlı, Örnekköy, Şemikler bölgelerinde kasım ayında 41 ile 47 mikrogram arasında ölçülen litredeki arsenik değerleri, arıtma tesislerinin çalışmasıyla maksimum 11–12 mikrogram/litre değerlerine düştü. Yine kasım ayında Bornova'da 44.5 mikrogram/litre olan arsenik değeri, son ölçümlerde 10.2 olarak belirlendi. Balçova, Bornova Pınarbaşı, Buca, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Hatay, Narlıdere ve Menderes bölgelerinde yapılan son ölçümlerdeki arsenik değerleri ise 5.4 ile 2 mikrogram/litre arasında değişerek İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik'te belirtilen 10 mikrogram sınırının altına geriledi.''

Arsenik 11 noktada standart altında

Açıklamaya göre, İzmir Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü'nün 2 Şubat 2009'da kentin 20 noktasından aldığı şebeke suyunda yaptığı tahlillerde, 11 noktadaki arsenik değerlerinin litrede standart değer olan 10 mikrogramın altına indiği tespit edildi.

En yüksek arsenik değerinin 12 mikrogram/litre ile Karşıyaka ilçesi Örnekköy semtinde tespit edildiği, bu değeri 11.4 ile Bostanlı ve Bayraklı Hakan Uysal Caddesi bölgesi, 11 mikrogram ile Karşıyaka ilçesi Şemikler semti ve Zübeyde Hanım bölgesi izledi.
Bornova, Çiğli, Egekent 2 semti ve Konak Alsancak Hocazade Cami bölgelerindeki arsenik ölçümleri ise 10,6 ile 10.2 mikrogram arasında değişti. Konak Alsancak Polis Karakolu bölgesindeki ölçüm sonucu 10 mikrogram/litre çıktı.

Şu anda yarı kapasiteyle çalışan arıtma tesislerinin sudaki arsenik değerlerini hızla düşürdüğü belirtilen açıklamada, tesislerin gelecek günlerde tam kapasiteyle devreye girmesiyle İzmir'in tüm bölgelerindeki suların arsenik oranı açısından İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik ile belirlenen standart değer olan 10 mikrogramın altına düşeceği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler