NATO, daha fazla işbirliği istiyor

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, NATO ve AB arasında tüm alanlardaki işbirliğinin üye ülkeler tarafından önlenmemesi çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 07.02.2009 - 10:14
Abone Ol google-news

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Almanya'nın Münih kentinde devam eden 45. Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, NATO ve AB arasındaki işbirliğinin istendiği şekilde işlemediğini belirterek, ''NATO ve AB arasındaki işbirliği bazı üye ülkeler tarafından önlenmemeli'' dedi.

NATO'nun öneminin günümüzde kaybolmadığını ve gelecekte de devam edeceğini ifade eden De Hoop Scheffer, nükleer silahların azaltılması, Afganistan'daki durum ve İran'la yaşanan nükleer kriz konularında Rusya'yla da işbirliği yapılması gerektiğini kaydetti.
De Hoop Scheffer, ancak Rusya'nın Gürcistan'da silah konuşlandırmayı planladığını açıklayarak, bunun Avrupa'nın güvenlik mimarisine katkı sağlamayacağını sözlerine ekledi.

AB dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti'nin Başbakan Yardımcısı Alexandr Vondra da, konferansta yaptığı konuşmada, tüm ülkelerin birbirine ihtiyacı olduğunu, AB'nin güçlü bir ABD'ye, ABD'nin de birlik içinde olan bir AB'ye ihtiyaç duyduğunu belirterek, ''AB içinde genişleme ajandamızı sürdürmeliyiz'' diye konuştu.
Vondra, Avrupa'da enerji güvenliğinin sağlanabilmesi için de Rusya üzerinden gelen doğal gaz boru hattının yanı sıra Türkiye üzerinden yapımı planlanan Nabucco boru hattının da çeşitli imkanlar yaratılması açısından gerekli olduğunu söyledi.

NATO ve AB ülkeleri arasındaki işbirliğinin de önemine dikkat çeken Vondra, Avrupa'nın güç ve kaynaklarını birleştirmesi ve tek bir sesle konuşması gerektiğini kaydetti.
AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da, Avrupa ülkeleriyle Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan doğal gaz krizinin, ülkeler arasındaki güvensizliğin daha da arttığını gösterdiğini ifade ederek, Orta Doğu'da yaşanan sorunların aşılması için de AB, ABD ve Rusya arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler