YSK sosyal yardımlar için uyardı

AKP'nin kömür ve beyaz eşya yardımlarının ardından, YSK'den "sosyal yardım"larla ilgili uyarı niteliğinde bir açıklama geldi. YSK, siyasi partileri uyararak, seçmenin oyunu etkileyecek düzeyde yardım yapılmamasını, aksi davrananlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağını belirtti.

Yayınlanma: 07.02.2009 - 13:00
Abone Ol google-news

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yerel seçimler öncesi bedava dağıtılan kömür, beyaz eşya ve gıda yardımlarına vize vermedi. YSK, yerel seçimlerde siyasi partiler, belediyeler ve bağımsız adaylar ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu'na göre faaliyette bulunan vakıfların, seçmen oyunu etkileyebilecek girişimlerde bulunmamaları gerektiğini belirterek, aksine hareket edenler hakkında Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdiğini açıkladı.

YSK kararında, Anayasa'nın, "seçimlerin genel yönetim ve denetimi" başlığı altında yer alan 79. maddesiyle seçimlerin başlangıcından bitimine kadar seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırmakla YSK'nın yetkili ve görevli kılındığının anımsatıldığı kararda, şöyle denildi: "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu yürütücüsü vakıflar ile belediyeler tarafından, seçmen vatandaşlara yasada belirlenen amacı aşar nitelikte mobilya ve beyaz eşya dağıtıldığı, görsel ve yazılı basında yer alan haberlerden anlaşılmıştır. Bu yardımların, seçmen oyunu etkilemeye yönelik olduğu ve Anayasa'nın 67. maddesinde ön görülen, seçimlerin serbestliği ve eşitliği ilkelerine uygun düşmediği açıktır. Bu bağlamda, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 61. ve 63. maddelerinde yasaklanan fiilleri işleyenler hakkında aynı Kanun'un 151 ve devamı maddelerinde ön görülen hapis cezalarının uygulanacağı tabiidir."

YSK'nun oybirliğiyle aldığı kararda, belirtilen nedenler ve Anayasa ile 298 sayılı Kanun'un kurallarına göre, 29 Mart 2009 gününde yapılacak mahalli idareler seçiminde siyasi partiler, belediyeler ve bağımsız adaylar ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu'na göre faaliyette bulunan vakıfların, seçmen oyunu etkileyebilecek girişimlerde bulunmamaları gerektiği, anılan yasa hükümlerine özenle uyarak faaliyetlerini sürdürmelerinin zorunlu olduğu, aksine hareket edenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler