Zaman'dan Gülen'i araştıran vekile karalama

Hollanda'da hükümetin Fethullah Gülen okulları ile yurtlarını araştırma kararı alması cemaatte panik yarattı. Kararın alınmasını sağlayan 4 parlamenterden biri olan Kürt kökenli Türk politikacı Sadet Karabulut, cemaatin yayın organı olarak bilinen Zaman Gazetesi'nde PKK'li ilan edildi. Gazetenin yayınını "alçakça suçlama" olarak değerlendiren Karabulut, tepkisini "Demek ki gizleyecekleri bir şeyler var. İncelemeden neden korkuyorsunuz?" sözleriyle ifade etti.

Yayınlanma: 07.02.2009 - 12:54
Abone Ol google-news

Hollandada hükümetin Fethullah Gülen okulları ile yurtlarını araştırma kararı alması cemaati panikletti. Kararın alınmasında rol oynayan 4 parlamenterden biri olan Kürt kökenli Türk politikacı Sadet Karabulut kamuoyunda cemaatin yayın organı olarak bilinen Zaman Gazetesi'nde PKKli ilan edildi. Gazetenin yayınını alçakça suçlamaolarak değerlendiren Karabulut, tepkisiniBen Hollanda milletvekiliyim. Çocuklarımızın geleceğini düşünmek zorundayım. Demek ki gizleyecekleri bir şeyler var. Neden inceleme yapılmasından bu kadar korkuyorsunuz?sözleriyle ifade etti.

Fethullah Gülen cemaatine bağlı okullar Hollandada özel bir komisyonda tartışıldı. Parlamentonun talebi üzerine Hollanda hükümeti, Gülen okulları (özellikle ev ödevleri) ile yurtlarında inceleme başlatılması için mayıs ayına kadar araştırma yürütülmesini kararlaştırdı. Gülen cemaatinin Hollandadaki faaliyetleri hakkında hükümet ortağı partilerin de aralarında olduğu dört siyasi parti soru önergesi verdi.

Sosyalist Partiden (SP) Sadet Karabulut, Liberal Partiden (VVD) Halbe Zijlstra, Hıristiyan Demok- ratlardan (CDA) Madeleine Toorenburg, İşçi Partisinden (PvdA) Jeroen Dijsselbloemin talebi üzerine de özel bir komisyonda tartışma yürütüldü. Bu oturumda söz alan Sosyalist Partili Sadet Karabulut, Gülen hareketi şiddet içerikli bir hareket değil belki ama insanlar üzerinde egemenliğini ve hâkimiyet gücünü farklı yöntemlerle kurmaya çalışıyordedi.

Bu hareketin gençlerin beynini yıkadığı ve şeriatı savunduğunu kaydederek,Bu çok tehlikeli bir sinyalifadesini kullandı. Karabulut, hükümetin kesinlikle bir tavır sergilemesi gerektiğinin altını çizdi.

 

‘Gülen okullarını mercek altına alacağız’

Gülen cemaatinin Hollandadaki faaliyetlerine ilişkin yöneltilen soruları İçişleri Bakanı Guusje ter Horst ve Entegrasyon Bakanı Eberhard van der Laan yanıtladı. Entegrasyon Bakanı Eberhard van der Laan, hükümet olarak sözü edilen özel okulları mercek altına alacaklarını söyledi. Laan, 1 Mayısa kadar Meclise inceleme taslağını sunmuş olacağız. Ondan önce tabii ki komisyon birkaç kez bir araya gelip taslak üzerine kapsamlı bir şekilde duracaktırdedi.

Gülen cemaatinin yayın organları ise Hollandadaki bu önemli gelişmeyi, Bakan Van der Laana atfen, Eleştirileri dikkate alarak inceleyeceğizsözleriyle verdi. Zaman Gazetesi'nin önceki gün verdiği haberde soru önergesi veren Sadet Karabuluta ilişkin ise şu ifadeler kullanıldı:

Liberallerin ve özellikle Türk kökenli Sosyalist Parti milletvekili Sadet Karabulutun Gülen Hareketine ilişkin menfi çıkışları toplumun büyük bir kesimi tarafından eleştirilmişti. Sadet Karabulutun bu çıkışlarının arkasında terör örgütü PKK yanlısı kimliğinin yattığı yorumları yapılmıştı.”


Faaliyetleri tartışılıyor

Özellikle geçen yıldan bu yana Gülen cemaatinin bu ülkedeki faaliyetleri tartışılıyor. 4 Temmuz 2008de ülkedeki NOVA kanalı yayımladığı bir programda cemaatin Hollandada giderek güçlendiği, çok sayıda okul, işyerleri, dernekler, medya kuruluşları ve birçok dini kuruluşun doğrudan Gülen hareketine bağlı olduğu haberleştirilmişti.

Programda gazetemiz yazarı Hikmet Çetinkayanın da görüşlerine yer verilmişti. Bu yayının ardından Hollanda Meclisinde bazı partiler soru önergesi vermiş ancak o tarihte hükümet ulusal güvenliğe karşı tehdit oluşturmadığı gerekçesiyle inceleme başlatılmasını reddetmişti.

 

Sadet Karabulut: Alçakça suçlama

Hollandada Gülen cemaatine ilişkin yaşanan gelişmeleri; Zaman Gazetesi'nde hakkında çıkan ifadeleri Cumhuriyet Gazetesi'ne değerlendiren Karabulut, Hollandalı bir milletvekili  olarak çocukların geleceğini düşünmek zorunda olduğunu söyledi. Bu okulların, yurtların kim tarafından finanse edildiğini merak ettiklerini ve Hollandalı bakanların da araştırma yapmayı kararlaştırdığına dikkat çeken Karabulut, Zaman Gazetesi'nde yer alan ifadeleri alçakça suçlamasözleriyle değerlendirdi. Neden Hollanda gazetelerinde böyle haberler çıkmıyordiye soran Karabulut, Entegrasyondan bahsediyorsak neden ayrı yurtlar? Neden ayrı okullar? Merak ediyoruz. Herhangi bir denetim yok. Denetim yapılmasını istiyoruz. Bu da bakanlar tarafından kabul ediliyordiye konuştu. Karabulut, Demek ki gizleyecekleri bir şey var... Neden bu kadar korkuyorsunuzsorusunu yöneltti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler