Gül-Abbas ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail-Filistin meselesinin çözümü için geriye kalan tek seçeneğin Arap Barış Planı'nın uygulanması olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 07.02.2009 - 13:54
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Çankaya Köşkü'nde görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 

'Gazze'de yaşananlar cinayettir'

Cumhurbaşkanı Gül'e, kendisini ağırladığı için duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlayan Abbas, "Dost ve kardeş ülke Türkiye ile bugün burada ortak dertlerimizi konuştuk" dedi.

Abbas, Filistin halkının üç hafta boyunca acımasız ve barbar bir saldırıya maruz kaldığını kaydederek, bu saldırılar sonucu 1300 kişinin öldüğünü, 5000 kişinin yaralandığını, 90 bin kişinin evsiz kaldığını ve Gazze Şeridi'ndeki binaların yüzde 15'inin yıkıldığını bildirdi.

Filistin Devlet Başkanı, "Şüphesiz ki Gazze'de yaşananlar açık bir cinayettir. Bütün dünya bunu kabul ediyor ve buna kimse suskun kalamaz" diye konuştu.

Ablukanın kaldırılmasını ve bütün sınır kapılarının açılmasını istediklerini vurgulayan Abbas, bugüne kadar ulaşan yardımın Filistin halkının ihtiyaç duyduğu yardımın yalnızca yüzde 20'sini oluşturduğunu belirtti.

Abbas, ateşkesin kalıcı olması gerektiğini de belirterek, Filistinliler arasındaki ulusal uzlaşının ve yeniden imarın sağlanmasının, ayrıca birlik ve ulusal uzlaşı hükümetinin kurulmasının önemini vurguladı.
 

'Tek seçenek: Arap Barış Planı'

Şu an geriye kalan tek seçeneğin Arap Barış Planı'nın uygulanması olduğunu ifade eden Abbas, bu planın BM Güvenlik Konseyi'nin 1515 sayılı kararıyla desteklendiğini kaydetti. Arap Barış Planı'nı kabul etme konusunda tereddüt edenler için üç seçenek bulunduğunu belirtmek istediğini söyleyen Abbas, birincisinin "savaşsızlık ve barışsızlık durumu" olduğunu, bunu uzun süre yaşadıklarını ve tekrarınını istemediklerini vurguladı. İkincisinin ise savaş durumu olduğunu bildiren Abbas, bunu da 60 yıl boyunca yaşadıklarını, bunun istikrar ve güven getirmeyen bir yol olduğunu gördüklerini kaydetti. Mahmud Abbas, üçüncüsünün ise barış olduğunu ve bunu da birçok Arap ve İslam ülkesinin, ABD'nin yeni yönetimiyle desteklediğini belirtti. Abbas, ABD Başkanı Barack Obama'nın Arap barış planını desteklediklerini söylediğini de anımsattı.


'FKÖ'nün yıkılması kabul edilemez'

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütüyle (FKÖ) ilgili, bu örgütün 1964'te kurulduğunu hatırlattı, çok sayıda sarsıntı geçirdiğini, ancak yine de "Filistin'deki zeytin ağacı gibi dimdik ayakta durduğunu" belirtti.

FKÖ'nün reforma ihtiyaç duyduğunu kabul ettiklerini ifade eden Abbas, "oluşan bazı defoların kapatılması gerektiğini" söyledi. Abbas, "Fakat, FKÖ'yü yıkmak ya da yerine başka bir yapıyı kurmak, Filistin halkı adına işlenebilecek bir cinayettir. Bu Filistinlilerin manevi evidir, yıkılması veya yerine başka bir şeyin kurulması asla kabul edilmez" diye konuştu.

"FKÖ bünyesinde temsil edilmeyen tarafların ne zaman ve nasıl bu örgüte katılabileceklerine" ilişkin bir soru üzerine ise Abbas, FKÖ'de temsil edilmeyen gruplar olan, Hamas ve El Cihad'ın temsili için hızla hareket etmek gerektiğini söyledi.y

FKÖ'ye katılmak isteyen her kuruluşun FKÖ'nün tüzüğünü ve kanunlarını kabul etmesi gerektiğini belirten Abbas, "Bunları kabul ettikten sonra herkese kapı açıktır. FKÖ'ye girdikten sonra, her kuruluş köklü değişiklikler yapabilir. Çoğunluğu oluşturabiliyorsa, gelsinler tepeden tırnağa her şeyi değiştirsinler" diye konuştu.

 

'Filistin Bağımsız Devleti'nin kurulması gerek'

Abbas ile yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerde Filistin ile ilgili bugün gelinen durumu, son olayları, bundan sonra yapılması gerekenleri büyük bir samimiyet ve içtenlikle görüştüklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül de, Gazze'de yaşanan son olayların görüşmelerin odağında yer aldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hiç kimsenin birbirini suçlamaya fırsat vermeden birlik ve beraberlik içerisinde olunması gerektiğini teyit ettiklerini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Şu bir gerçek ki bugün kalıcı bir barışın sağlanması ve kalıcı bir barışın sağlanması için de Filistin Bağımsız Devleti'nin kendi topraklarının üzerinde muhakkak kurulması ve ancak o zaman İsrail ile yan yana, güven içerisinde yaşayabilmeleri gerekmektedir."

Şu an Gazze'de en acil konunun insani yardımlar olduğunu belirten Gül, "Bugün için en acil olan mesele de tabii ki Gazze'deki bütün ambargoların ve kuşatmaların kaldırılması ve oradaki Filistin halkına yardımların en süratli, hızlı şekilde ulaşması ve yıkılan, yakılan bütün Gazze'nin yeniden imarıdır. Türkiye, bu arzularla elinden gelen bütün çalışmaları yapmaya çalışacaktır" dedi.

 

Türkiye'nin arabulucu rolü

Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell'in bölge turu kapsamında Türkiye'yi ziyaret etmediğini söyleyerek, ''Buna rağmen ABD'deki yeni yönetimden hala bir rol bekliyor musunuz?'' diye sorulması üzerine, şunları söyledi:
''Filistin ile İsrail arasındaki nihai barışın sağlanmasında ABD'nin iradesi ve katkısı birinci derecede önemlidir. Yeni yönetimin de daha çok diyalog yanlısı ve böyle bir konuya sempati ile baktığı, adım atmak istediğini de biliyoruz. Bundan memnun olduğumuz gibi bu yönde çağrılarımız var biliyorsunuz, ısrarlı bir şekilde. ABD temsilcisinin Mitchell'in Türkiye'ye gelememesi tamamen teknik bir olaydır. Buraya gelmek istediği gün hem Sayın Dışişleri Bakanı hem Sayın Başbakan hem de benimle görüşmek istedi. Ama üçümüzün o gün Ankara'da olması mümkün olmadı. Diplomatlarımız programları denkleştirmek için uğraştılar ama mümkün olmayınca bir dahaki sefere kaldı.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler