"İran, nükleer enerjide şeffaf bir politika izliyor"

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, nükleer enerji programlarının Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) kontrol ve denetiminde devam ettiğini belirtti. Laricani, nükleer enerji faaliyetlerinde şeffaf hareket ettiklerini de belirtti.

Yayınlanma: 07.02.2009 - 14:26
Abone Ol google-news

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, 45. Mühih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmadan sonra ülkesinin nükleer enerji programına ilişkin soruları cevapladı.

Laricani, nükleer enerjiden yararlanmada ülkelerin birinci ve ikinci sınıf diye ayrılmasına karşı olduklarını belirterek, tüm ülkelerin uluslararası denetim altında bu enerjiden istifade etmesini savunduklarını söyledi.

ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin, devrimden önce İran ile nükleer enerjide işbirliğini öngören anlaşma imzaladıklarını, ancak sonraki süreçte anlaşmanın söz konusu ülkelerce tek taraflı iptal edildiğini hatırlatan Laricani, ''27 bin nükleer başlığı olan ülkenin, diğerleri için bu konuda reçete yazamayacağını'' belirtti.

Plütonyum dönüşüm programına ilişkin olarak da Laricani, ''İran'ın plütonyum dönüşüm programı yok. UAEK Başkanı Muhammed El Baradei raporunda bunu teyit etti'' ifadesini kullandı. Laricani, ''UAEK kameraları tam olarak nükleer enerji faaliyetlerimizi kaydediyor. Halihazırda 5 bin, belki daha fazla santrifüj faal halde. UEAK uzmanları aralıksız olarak denetimlerini sürdürüyor'' dedi.

Nükleer enerji programında şeffaf olunması talebini değerlendiren Laricani, ''İran'ın şeffaf olmasını isteyenler dikkat etsinler, biz nükleer enerji faaliyetlerimizde tamamen şeffaf hareket ediyoruz. BM Güvenlik Konseyi'nin, bu konuda İran'a karşı tutumu büyük bir yanlıştı'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler