DİSK: ESK bu yapıyla krize çözüm üretemez

DİSK, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in 5 Şubat toplantısının, Konsey'in işlevsizliğini, sosyal tarafların dikkate alınmadığını, kurulun yapısına ilişkin Türkiye ve ILO toplantılarında verilen taahhütlerin tutulmadığını ortaya koyduğunu savundu.

Yayınlanma: 07.02.2009 - 15:50
Abone Ol google-news

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Ekonomik ve Sosyal Konsey'in 5 Şubat toplantısının, Konsey'in işlevsizliğini, sosyal tarafların dikkate alınmadığını, kurulun yapısına ilişkin Türkiye ve ILO toplantılarında verilen taahhütlerin tutulmadığını ortaya koyduğunu savundu.

DİSK'ten yapılan açıklamada, bu sonuçların, "DİSK'in ESK'dan çekilmesinin ne kadar isabetli olduğunu" gösterdiği ifade edildi. DİSK, 2006 yılında, bu tür diyalog mekanizmalarının tarafların ortaklaşa aldıkları kararlar ve uluslar arası belgelerde belirtilen hususlarda somut gelişmeler kaydedecek, Hükümeti bu yönde harekete geçirecek bir güce ve etkinliğe ulaşıncaya, kararlar Hükümet tarafından yerine getirilinceye ve bu yapılar etkin ve sonuç üreten bir işlerliğe kavuşturuluncaya kadar üyeliğini askıya aldığını ilan etmişti.

DİSK açıklamasında, son ESK toplantısında Hükümet'in yine hazırlık sürecine hiçbir sosyal tarafı çağırmadığı, önlem paketini "sosyal destek işlevi" olarak görmekten öteye gidemediği ifade edildi. Açıklamada, "Bu toplantıda Hükümetin sendikal örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması ve sosyal diyalog konusunda, başta ILO olmak üzere uluslar arası sözleşme ve kararlara uyması için sosyal tarafların daha aktif olması gerektiği bir kez daha belirgin olarak görülmüştür" denildi.

Başta ESK olmak üzere diğer kurulların, çağdaş, demokratik ve uluslar arası norm ve işleyişe sahip olmadan toplumun geleceğine yönelik çözümler üretmesi, istikrarın sağlanmasına katkı yapmasının mümkün olmadığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
"Yalnızca ESK'de değil, sosyal tarafların katıldığı Üçlü Danışma Kurulu, Ekonomik Koordinasyon Kurulu ve diğer kurullarda sosyal tarafların önerileri ve ileri sürdükleri talepler dikkate alınmamakta ve gereği yerine getirilmemektedir. Hükümet sekiz örgütün ortaklaşa hazırladığı, ESK'nin işleyişine ilişkin önerilerini yok saymaya devam etmektedir. Krize karşı tedbirleri görüşmek üzere sosyal taraflar Kasım 2008'de önce Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na çağrılmış, daha sonra da Ocak 2009'da Üçlü Danışma Kurulu'na davet edilmiştir. En sonunda krize karşı tedbirlerin görüşülmesi Şubat 2009'da ESK'ye bırakılmıştır. Bütün bunlar, açık biçimde sosyal diyaloğa önem verilmemekte olduğunun bir başka kanıtını oluşturmaktadır."

Sosyal diyaloğun, onay verme veya kabul etme süreci olmadığı ifade edilen açıklamada, DİSK'in bu diyalog mekanizmalarının bir figürü olmayacağı dile getirildi. Açıklamada, bu tür mekanizmaların içinde mutabakat dışı görüşler ve önerilerin de dikkate alınması gerektiği, tek taraflı irade koymak, dayatmalarda bulunmak ve bütün bunların kabul edilmesini ummanın bu tür mekanizmaların doğasına aykırı olduğu vurgulandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler